Som vi tidigare berättat har Kalmar län flest viltolyckor i hela landet, och Västerviks kommun flest i länet. Det är bakgrunden till att Trafikverket beställde en utredning om vad det skulle kosta att sätta upp ett nytt viltstängsel längs E22 på hela den fem mil långa sträckan mellan Hermanstorp, Västervik, och upp till länsgränsen.
Utredningen, som nu är klar, uppger att viltolyckor med större däggdjur beräknas kosta samhället mellan fyra och fem miljarder kronor per år. Om inget görs, väntas dessutom en kraftig ökning av antalet olyckor framöver.
Trafikmängden på det aktuella avsnittet av E22 är inte tillräckligt hög för att avskräcka djuren från att försöka passera, men samtidigt så hög att det är stor risk för dem att bli påkörda.
I utredningen delas sträckan upp i två delar. Etapp ett, som byggs först, sträcker sig från Hermanstorp och upp till Mejstad, som ligger precis norr om Björnsholm. För den här etappen har tre alternativ tagits fram. De kostar 77, 91 respektive 116 miljoner kronor.
Det som gör att alternativen varierar så mycket i pris är om man väljer att göra djurens passager planskilda eller i plan. Planskilda lösningar är betydligt dyrare, men har den fördelen att de inte kräver sänkt hastighet på platsen.
För etapp ett förordas det alternativ som kostar 77 miljoner kronor.
Etapp två, från Mejstad till länsgränsen, innehåller två alternativ, som kostar 46 respektive 70 miljoner kronor. Det dyrare alternativet, som också förordas, innehåller bland annat en faunabro vid Forsby, där antalet älgolyckor är högst i hela länet.
Utredningen har tagits fram i samarbete med lokala eftersöksjägare, som vet hur djuren rör sig och var olyckorna sker.
Stefan Berg på Trafikverket säger att de nu har en bra bild av läget, men att finansieringen återstår.
– Det är många viltutredningar som har gjorts de senaste åren. Nu ska de prioriteras och hanteras i budget- och planeringsprocesser.
Först senare under hösten kan Trafikverket säga något om hur prioriteringen blir.
Uppdelningen i två etapper har gjorts för att spara tid:
– Om det är objekt för över 100 miljoner kronor måste regeringen fatta beslut och då fördröjs det säkert 10–15 år, för då måste det in i den stora nationella planen, säger Stefan Berg.
Vid lägre belopp har Trafikverket mandat att fatta beslut om investeringen.