Det hela började 1992. Leif, eller Vilse som han numera kallas av de flesta, hade tröttnat på sitt jobb som säljare i byggmaterialbranschen och ville göra något annat. Han kom i kontakt med Civilförsvarsförbundet, då Civilförsvarsföreningen, som är en frivillig försvarsorganisation med fokus på säkerhet till vardags och vid kriser i samhället.
– Jag började jobba med att värva hemskyddsombud. Det var människor som skulle känna till det område de bodde i, var det fanns skyddsrum, och kunna vara till stöd vid en kris, säger han.
Förutom sitt arbete för förbundet kom han även in i föreningen och vid en kurs i Mönsterås presenterades Vilse-projektet.
– Det kände jag direkt att det här skulle jag kunna göra något bra av.
Hitta Vilse vänder sig till barn i åldrarna 4–8 år och Leif tog med sig idén och gjorde den till sin egen. Han gjorde det där lilla extra som fick barnen att lyssna och ta till sig.
– Jag gjorde en liten sketch, en teater och använde mig av lite rekvisita. Jag hade keps och halsduk och så använde jag mig av min gamla skolväska från 40-talet, skrattar Leif, som hädanefter skulle bli känd som Vilse.
Han utökade rekvisitan med ett hus och ett träd gjort av papp, för att riktigt kunna förmedla sitt budskap till barnen. Han hade en liten guldkotte som han hängde upp i sitt träd, något som fångade barnens uppmärksamhet.
– Jag presenterade det här på rektorsdagarna 1993 och la ut en lista där de som var intresserade kunde skriva upp sig. Jag tänkte att jag får väl se om det är någon som anmäler sig.
När han gick därifrån hade han 30 anmälningar. De följande åren var Vilse runt i kommunens alla förskolor och skolor. Vimmerby kommun snappade upp det hela och så fick han åka dit också.
– Men det blev en hel del krypande omkring på hårda golv, så efter ett tag fick jag skaffa mig knäskydd!
Än i dag möts han på stan av nu vuxna som minns honom som Vilse, mannen som lärde ut hur man skulle göra om man gått vilse i skogen.
– Och ibland när jag möter förskolebarn frågar jag om de vet vad de ska göra om de går vilse i skogen. När de svarar "krama ett träd" så värmer det hjärtat! Det betyder att förskolorna har fortsatt att arbeta med detta och det var ju precis det jag ville.
Efter Vilse-tiden arbetade han med säkerhet och överlevnad för barn i årskurs 5 och 6, plus årskurs 9. Då handlade det mycket om förebyggande säkerhet. "Bättre förberedd än efterklok" har varit Vilses motto.
Han berättar att han kom på att tamponger var perfekt att ha med sig ut i skogen, för att snabbt få fyr på en brasa. Med kniv, ett eldstål och en tampong så kan man skära små flisor av tampongen, som blir lättantäntligt fnöske till brasan.
– Jag skrev till ett tampongföretag i Göteborg och förklarade vad jag höll på med. Det gick några dagar och så hade jag ett paket på posten med 600 tamponger!
Samma tamponger har Vilse sedan dess använt i sina föreläsningar i skolorna.
För varje uppgift han har åtagit sig har engagemanget varit lika stort.
– Jag går in för uppgiften. En gång gjorde jag som ett monopol och så sa jag till barnen att i dag är det ni som är pjäserna. De fick slå tärning och svara på olika frågor. Då blev det som ett litet tävlingsmoment också och det blev väldigt lyckat.
Nu har Vilse till slut, vid 76 års ålder, dragit sig tillbaka från arbetet i Civilförsvarsförbundet och nöjer sig med att vara pensionär. Eller nöjer sig och nöjer sig, han engagerar sig fortfarande i samhällsfrågor och delar gärna med sig av sin kunskap, fast numera mest i insändare och debattinlägg i tidningar.