Villaboomen håller i sig

Byggfebern kan till och med stiga när nya sjönära tomter släpps på marknaden.

Västervik2005-01-20 00:25
Efter ett stendött decennium vaknade villabyggandet i Västerviks kommun till liv 2003.
I början av 2000-talet byggdes det knappt tio villor om året i Västerviks kommun. 2003 gavs det inte mindre än 30 bygglov. 2004 blev inte ett mycket sämre år ? 25 bygglov för enbostadshus.
Förklaringarna är flera. En är att den låga räntan gjort det attraktivt att bygga. En annan att privata entreprenörer exploaterat områden i Piperskärr och i Helgsjö på Norrlandet.

Eilert Johansson, bygglovshandläggare, tror att byggboomen kan hålla i sig under de närmaste åren under förutsättning att räntan ligger kvar på låga nivåer.
? Byggandet kan till och med öka, i och med att det kommer att dyka upp fler strandnära tomter framöver.
Enligt honom har det varit lång kö till attraktiva tomter på Gränsö. Just nu pågår arbeten med detaljplaner som kommer att göra att antalet tomter kommer att öka.
Längre fram skymtar också de storslagna planerna för Norra sjukhusområdet. Blir de verklighet kommer de att späda på byggandet i Västerviks kommun ytterligare.

Även totalt sett har antalet bygglovsärenden ökat. I början av 2000-talet fattades det ungefär 400 bygglovsbeslut om året i Västerviks kommun. Under 2002 och 2003 steg siffran till runt 500 och under det gångna året har 541 beslut fattats.
? Det ökar trycket på de anställda på kontoret, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Thomas Svensson (c).
Trots ökningen har inte handläggningstiderna blivit längre.
? Politikerna har sagt väldigt tydligt att vi ska ha snabba handläggningstider på inkommande ärenden, säger Eilert Johansson.
Målsättningen är att ett bygglov i snitt ska ta 14 dagar att handlägga.

När antalet ansökningar har ökat har istället kontoret fått prioritera ner andra delar av verksamheten. Tillsynen har blivit sämre på senare år. Att inspektera nedskräpade tomter och följa upp så att byggnadsprojekt verkligen följer byggloven har prioriterats ner.
Vid miljö- och byggnadsnämndens senaste sammanträde diskuterades vikten av att man tar sig tid och följer upp hur olika bostadsområdens karaktär utvecklas. Det är något som man inte har hunnit med på senare år.
? Det senaste mötet var en väckarklocka. Vi ska bli bättre på det, säger Thomas Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om