Villaägare känner sig vilseledda

Turerna kring försäljningen av Slottsholmen väcker frågor bland villaägare. Enligt föreningen Villaägarna i Tjust känner sig många vilseledda av en tomträttsförsäljning som gjordes 2012.

Värderingsfråga. Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om prislappen för Slottsholmen känner sig villaägare i  Västervik frågande till reglerna för tomträttsförsäljning.

Värderingsfråga. Efter Uppdrag Gransknings avslöjande om prislappen för Slottsholmen känner sig villaägare i Västervik frågande till reglerna för tomträttsförsäljning.

Foto: Lisa Olaison/arkiv

Västervik2018-03-28 05:00

I det omtalade tv-programmet Uppdrag Granskning, angavs prislappen för fastigheten vid Slottsholmen till 750 000 kronor. När den något år efter friköpet värderades, uppgavs värdet vara hela 7,2 miljoner kronor.

Det som nu väckt frågor bland kommunens villaägare är det erbjudande de fick från kommunen i slutet av 2012. Då löpte många tomträttsavtal ut och kommunen såg över såväl tomträttsavgälder som taxeringsvärden. Inför en ganska rejäl höjning av avgälderna erbjöds då villaägarna att köpa loss sina tomter enligt de tidigare reglerna – till 75 procent av taxeringsvärdet.

Många av Villaägarnas medlemmar hoppade på erbjudandet. Bland dem föreningens nuvarande kassör Bengt-Arne Nordström och hans hustru.

– Vi köpte loss vår tomträtt på 400 kvadratmeter. För den betalade vi 194 000 kronor, berättar han.

Många andra medlemmar pytsade in motsvarande summor till kommunen och kände att de hade gjort en bra affär. Men när Uppdrag Granskning berättade att tomten vid Slottsholmen sålts för bara en bråkdel av taxeringsvärdet blev många förundrade.

– En del av medlemmarna känner sig lurade av att stans mest exklusiva tomt kunde säljas till det priset medan andra, som både saknar sjöutsikt och gränsar till industrier, blev ganska dyra, säger Bengt-Arne Nordström.

Föreningen har nu fått svar från Rickard Ljunggren, mark- och exploateringsingenjör vid Västerviks kommun. Han förklarar bland annat hur den beräkningsmodell som tillämpades före 2012 tillämpades. Han berättar också att beräkningsgrunden för Slottsholmen inte grundade sig på samma princip.

– Att jämföra tomten vid Slottsholmen med småhustomter är lite som att jämföra äpplen och päron. Slottsholmen var inte en småhustomt utan en specialfastighet och där gällde en annan praxis, förklarar han för VT.

Praxis för specialfastigheterna var att de kunde friköpas till det taxerade markvärdet, men att det alltid skulle vara minst tio gånger tomträttsavgälden.

– Då Slottsholmen såldes fanns inget taxerat markvärde och därför såldes det till elva gånger tomträttsavgälden på 67 000 kronor per år.

Efter det omtalade tv-programmet har kommunen fått en del frågor i sociala medier om regler för friköp av tomträtter. Men alla har inte nått kommunen den formella vägen.

– Jag trodde faktiskt att det skulle bli fler frågor men det har varit ganska tyst, säger Rickard Ljunggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!