Vill inte ha Stockholmslösningar i Västervik

Fortfarande fyller Kommunpartiet VDM en funktion tycker Olof Nimhed.

Olof Nimhed är kritisk mot att Västerviks kommun har en sådan förkärlek för vidlyftiga projekt samtidigt som den ordinarie verksamheten få stå tillbaka. Foto: ANDERS LILJEGREN

Olof Nimhed är kritisk mot att Västerviks kommun har en sådan förkärlek för vidlyftiga projekt samtidigt som den ordinarie verksamheten få stå tillbaka. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2002-09-09 06:00
På 70-talet föddes Västerviks Demokratiska Miljöparti ur en infekterad debatt om en trafikled i centrala Västervik.
Ett brokig skara aktivister fann varandra och bildade ett lokalt parti. Nu, 30 år senare, finns partiet kvar, men om man tittar på valresultaten så verkar ställningen vara darrig.
Antalet mandat har minskat successivt. I förra valet förlorade man ett av två mandat.
Partiets förstanamn, Olof Nimhed, har fått sitta ensam i fullmäktige.

Förlorar ni ert sista mandat den här gången?
- Nej, nej, vi var väldigt nära två mandat förra gången. Det hängde på några få röster. Det som hände efter valet var att vi fick en tillströmning av aktiva.
- Det som är roligt är att det är många nyinflyttade som väljer att engagera sig i vdm.

Vdm bildades på 70-talet. Vad fyller ni för tomrum i dag som andra partier inte fyller?
- När vi bildades var det en brokig skara människor     allt från moderater till syndikalister     som fann att de hade samma syn på politik, att partiideologierna kunde vara ett hinder på det lokala planet. Här gäller det att hitta tvärpolitiska samförståndslösningar. Det som är bäst för Västervik är inte alltid prefabricerade lösningar från partihögkvarteren i Stockholm.
- Undersökningar visar att lokala partier av vårt slag har en positiv trend just nu.

Men handen på hjärtat. Vad kan ett parti som bara har ett mandat i fullmäktige göra för nytta?
- I fullmäktige är det ju som det är, men genom att vi gått i valteknisk samverkan med de borgerliga partierna har vi fått representation i många nämnder. Där har vi varit aktiva och arbetat för tvärpolitiska lösningar.
- Vi vill faktiskt ta åt oss en del av äran för att det inte blev några skolnedläggningar. Vdm var tidigt ute och kritiserade förslaget.
- Vdm drev länge kravet på att vi skulle få en kommundirektör. Jag tycker att den senaste mandatperioden har vi fått se vilken betydelse en bra kommunchef kan ha.

Kommer ni att ingå i ett borgerligt regeringsunderlag i Västerviks kommun?
- Vi är inget borgerligt eller socialistiskt parti, men vi kan tänka oss att gå in i förhandlingar med en borgerlig minoritetsregering. Det beror på vad vi får ut av ett samarbete. Vi är praktiskt inriktade.
I ert valprogram trycker ni väldigt hårt på satsningar på kulturen. Innebär det mer pengar till kulturen?
- Det är inga stora summor som behövs. Vi måste till exempel göra något åt Kulbacken som har en mycket kärv ekonomi. Det kan vara att hitta fler verksamheter som ger mer synergieffekter.

Ett annat område där ni också kräver förbättringar är skolan. Klarar sig skolan med nuvarande budget?
- Nej, den behöver mer pengar. Man kanske får ta hänsyn till elevminskningar, men det måste göras en markering åt vilket håll man ska gå. I dag har man sparat så det finns inte ens tvål på muggen på skolorna.
- I den här kommunen satsar man gärna på flashiga projekt, medan den ordinarie verksamheten får stå tillbaka.
- Till exempel satsar man hårt på Visstaden samtidigt som musikskolan får spara. Det är inte ärligt.

Hur vill ni stärka kommunens ekonomi?
- Vi vill sälja elverksamheten för att kunna beta av lånen.

I ert program talar ni om att försöka locka hit statlig verksamhet. Vad kan det vara?
- Man måste vara realistisk. Det är inget statligt verk vi är ute efter. Däremot skulle vi kunna tänka oss ett skärgårdsmuseum placerat på Kulbacken. Det finns inget sådant på ostkusten, och skulle passa bra i Västervik.

Om södra infarten skriver ni att den "torde sannolikt kräva tillskott utifrån". Var ställer ni er i frågan?
- Vi säger nej till att kommunen ska bekosta den helt själv. Om kommunen hade haft 125 miljoner kronor hade vi kunnat göra mycket roligt för de pengarna.
- Här är vi kritiska till hur frågan har hanterats. Kommunen har inte varit smart i förhandlingarna med Vägverket. Man ska inte gå ut och säga att man är beredd att betala allt själv i en förhandlingssituation. Vi har fått signaler utifrån att kommunen kunde ha varit tuffare i förhandlingarna.

Ni talar om vikten av en levande, säker och trivsam stadskärna. Innebär det att ni är emot att kommunen tillåter fler butiker längs med infarten?
- Nej, mycket hänger på handlarna själva om centrumhandeln bevaras. När vi bjudit in konsulter utifrån har de sagt att de viktigaste faktorerna är prisläge, öppettider och utbud. Vi kan inte kommendera fram en trivsam stadskärna. Däremot ska inte kommunen sabotera genom fåniga beslut om parkeringsplatser.

Vad kan ni politiker göra för att få ner ohälsotalen i kommunen?
- Vi måste fungera avsevärt bättre som arbetsgivare. Personalpolitiken måste utvecklas. Vi måste arbeta med att utveckla ledarkompetensen. Kommunen ska vara en föregångare som arbetsgivare, och där har vi lång väg kvar att gå.
- Sedan finns det naturliga förklaringar till sjukskrivningarna som att medelåldern i många förvaltningar är väldigt hög.

Ni hör till de partier som i valmaterialet pläderar för att Västerviks kommun ska gå över till Östergötlands län. Vad skulle kommunen vinna på det? Hur vi än vänder oss hamnar vi väl i utkanten?
- Jo, men nu befinner vi oss i utkanten av ingenting. Våra naturliga intressen ligger mot Östergötland. Undersökningar av Västerviksbornas resor visar att strömmarna går mot Östergötland. Det gäller både arbetspendling och på fritiden.
VAL 2002
FAKTA: Kommunpartiet VDM
VT:s utfrågningar av de politiska partierna går vidare. I dag intervjuas Olof Nimhed, kommunpartiet VDM. Tidigare utfrågningar: Sverker Thorén (fp), 7/8, Harald Hjalmarsson (m), 6/8, Mariann Gustafsson, (v), 4/8, Akko Karlsson (mp), 2/8, Anita Bohman (s), 31/8 och Conny Tyrberg (c), 30/8.


ANTAL MANDAT: 1

KANDIDATER PÅ VALBAR PLATS: Olof Nimhed, Västervik.

STARKASTE FÄSTEN VALET 1998: VDM är ett stadsparti, men allra högst röstandel lyckades partiet få i Västrum  sex procent.

DE TRE VIKTIGASTE VALFRÅGORNA:
- Tvärpolitik. Vi måste komma ifrån ideologiskt tjafs. Vi måste se till vad som är bäst för kommuninvånarna.
- Utbildning. Vi måste få en bra kvalitetsredovisning av skolan. Debatten om skolnedläggningar har inte varit bra. Den skapade osäkerhet och oreda i skolan.
-Kultur. Vi måste åtminstone komma upp i rikssnittet för kultursatsningar. Västervik har väldigt goda förutsättningar på kulturområdet.

Motpolen är Blackstad där inte en enda person röstade på partiet.

8 frågor till Olof Nimhed

Tycker ni att politiker är mångordiga? VT har författat åtta förslag som politikerna tvingas svar ja eller nej på.
-Västerviks kommun bör gå över till Östergötlands län. Ja.
- Västerviks kommun bör bekosta en södra infart till Västervik även om ingen annan är villig att bidra. Nej.
-Västerviks kommun bör subventionera lanthandlar, till exempel genom att skolor och äldreomsorgen gör lokala inköp. Ja.
- Västerviks kommun måste höja lärarlönerna till Oskarshamns nivå för att inte förlora duktiga lärare. Ja.
- Det är realistiskt att kunna erbjuda valfrihet mellan barndagvårdare eller förskola i kommunens större tätorter. Ja.
- Fler kommunala verksamheter kan läggas ut på andra huvudmän, som privatägda eller kooperativ. Ja.
- Västerviks kommun har en ekonomi som tillåter en skattesänkning under mandatperioden. Nej.
-Ett nybygge på silotomten i Västervik kan vara ett sätt att lösa problemet med kommunförvaltningens dåliga lokaler . Nej.









Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om