Vill ha ökad säkerhet i Skärgården

I veckan var Sjöräddningssällskapet på plats i Hasselösand när Hasselös Missionsförening anordnade en dag i säkerhetens tecken. Syftet är att öka säkerheten både på Hasselö och i övriga delar av skärgården. Bland annat vill man öka kunskapen hos öborna, få fler hjärtstartare och snabbare transport till sjukhuset.

Ann Bengtsson, Eva Fernlund, Michael Johansson från Sjöräddningssällskapet och Hasselös Missionsförenings ordförande Maria Malmlöf ombord på Sjöräddningssällskapets båt Tjustbanken Rescue.

Ann Bengtsson, Eva Fernlund, Michael Johansson från Sjöräddningssällskapet och Hasselös Missionsförenings ordförande Maria Malmlöf ombord på Sjöräddningssällskapets båt Tjustbanken Rescue.

Foto: Madeleine Säll

Västervik2013-07-12 08:13

Solen står högt på himlen när skärgårdsfärjan Freden lastar av dagens andra tur med passagerare vid Hasselösand. Stranden myllrar av badgäster och det hörs glada rop och plask. Grusvägen som leder norrut mot Missionshuset ligger dammig, till höger visar sig snart en röd liten bod. Skylten i fönstret visar att boden innehåller en hjärtstartare. Boden står alltid olåst, för att vem som helst snabbt ska kunna använda hjärtstartaren om det behövs. Och den har använts i skarpt läge en gång förut.

Hasselös Missionsförening och hembygsförening arbetar aktivt för att höja säkerheten ute på ön.

– Helst skulle vi vilja ha fler hjärtstartare utspridda över ön, säger Ann Bengtsson, som är utbildad sjuksköterska och docent inom hjärt- och kärlsjukdomar. Hon var även med och startade Hjärt- och Lungräddningsverksamheten i Sverige under 70- och 80-talet. Om sommaren bor hon på Hasselö.

Det var på den senaste bystämman som initiativet till en säkerhetsdag på Hasselö togs.

– Vi tycker det är viktigt att informera så många som möjligt, säger Eva Fernlund, som arbetar som hjärtläkare på Linköpings sjukhus. Även hon bor sommartid på Hasselö.

Under dagen föreläser hon i Missionshuset för Hasselöbor om sjukdoms- och olycksförebyggande åtgärder, och vad man kan göra om det redan inträffat. Bland annat vid drunkningsolycka, solsveda, olika typer av bett och förgiftning. Trots det fina vädret är det många som vill komma och lyssna och Eva är nöjd.

– Det var många positiva kommentarer och många ställde också frågor.

Det bor ett antal sjukvårdsutbildade personer på Hasselö som kan hjälpa vid smärre skador, men är läget akut måste personen i fråga till sjukhus - och det snabbt.

I dag ringer de flesta Hasselöbor till Bengt Andersson som driver Solidös Skärgårdstaxi om de behöver akut sjuktransport.

– Först ringer de till Bengt som kör dem till Gränsö Kanal eller Högetorp där ambulansen möter upp, ambulansen har de ringt efter separat så själva transporten in till land går inte via SOS. Och så har det ju varit i många år, säger Sussie Andersson, Bengts fru och bokningsansvarig vid Solidös Skärgårdstaxi.

– Solidö är grannö till Hasselö, så Bengt kan vara på plats mycket snabbare än Räddningstjänsten i Västervik, som måste åka ända från landbacken, säger Sussie Andersson.

Bengt är allt som oftast alltid i närheten, men om han någon gång inte har möjlighet måste Räddningstjänsten ta sig ut.

Eva Fernlund tycker att Västerviks kommun ska kunna erbjuda snabbare sjuktransporter.

– Nej säkra känner vi oss inte, det lämnar ju definitivt mer att önska, säger Eva.

Läs mer i papperstidningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!