Vill ha folkomröstning om nya EU-fördraget
För EU men mot överstatlighet. Så känner den socialdemokratiska EU-parlamentariker Anna Hedh som kommer från Mörbylånga på Öland. I går var hon i Västervik för att berätta om sitt arbete.
Vill föra fram EU-frågor. EU-parlamentarikern Anna Hedh har starka åsikter när det gäller EU och är inte rädd för att uttrycka dem. Till skillnad från många andra har hon gått ut med att hon inte står bakom EU:s nya fördrag och att hon helst vill se en folkomröstning i frågan.Foto: Anders Liljegren
Foto:
- De frågor vi diskuterar och de beslut om lagstiftning vi tar är saker som påverkar vår vardag i allra högsta grad, säger hon.
- Till exempel när det gäller miljölagstiftning och livsmedelsfrågor. De beslut som tas inom EU måste regeringen se till att det införs i hela landet.
Förra gången vi röstade om vilka vi skulle skicka till europaparlamentet var valdeltagandet så lågt att Anna Hedh tyckte det var snudd på demokratisk katastrof.
- Man kan påverka även EU-politiken. Det är lite svårare, men det går, säger hon.
Den stora debatten just nu gäller det nya fördraget som EU:s ledare har kommit överens om. Målet är att det ska godkännas i medlemsländerna och träda i kraft 2009. I Sverige har ledande politiker, både från höger och vänster ställt sig positiva till förslaget, men Anna Hedh är tveksam.
- Visst finns det saker som förbättras med fördraget, som till exempel jämställdhetsarbetet, men det är så mycket som blir sämre. Den nya EU-lagen kommer att gälla över Sveriges lag i flera hänseenden och det kommer att ge de stora länderna mer makt på de mindres bekostnad. Dessutom försvinner veto-rätten i många frågor.
Därför tycker hon att vi i Sverige ska kräva en folkomröstning om det nya fördraget, som bland annat innebär att vi kommer att få en EU-president och en gemensam utrikesminister. Eller ordförande i europeiska rådet och hög representant för utrikes- och säkerhetsfrågor, som det heter i förslaget man enats om.
- Jag tycker inte om den överstatlighet som vi är på väg emot inom EU. Vi har till exempel väldigt olika syn på utrikespolitik och det tycker jag är en fråga där varje land ska få bestämma själva hur de ställer sig, säger hon.
- Blir det en folkomröstning kommer jag att rösta nej till fördraget.
En annan anledning till att hon vill ha en folkomröstning är för att hon vill få folk att engagera sig i EU-frågor.
Som en man i publiken uttryckte det:
- När det var folkomröstning om EU så var folk intresserade. Man pratade om det vid fikaborden och på rasterna och tog reda på fakta. Nu struntar de flesta i EU-besluten.
- Det är en av de viktigaste aspekterna av en folkomröstning i frågan, säger Anna Hedh.
- Då skulle vi tvingas att säga vad vi tycker och vi skulle vara tvungna att gå ut med information till folket. Många av våra partier tar inte ens upp EU-frågan längre eftersom det finns en så stor splittring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!