Vill du dricka fisk-kiss och alger?

De är igång dygnet runt, året runt och ser till att Västerviksborna kan släcka törsten, duscha och diska. Det handlar om vattenverken, som ser till att vi har rent vatten i kranarna.

Urban Pettersson, arbetsledare VME vatten visar hur det fungerar i ett vattenverk. I de här bassängerna finns vatten som ska bli dricksvatten. Och arbetsstationen är ett minne från vattenverkets ungdom, men faktiskt fortfarande fullt användbar.

Urban Pettersson, arbetsledare VME vatten visar hur det fungerar i ett vattenverk. I de här bassängerna finns vatten som ska bli dricksvatten. Och arbetsstationen är ett minne från vattenverkets ungdom, men faktiskt fortfarande fullt användbar.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2024-02-08 21:00

Men vägen fram till kranen är inte helt självklar. I Västervik får de flesta sitt dricksvatten från en sjö, men en del i kommunen också från vattenverk som pumpar upp vatten från grundvattnet. Det behöver också gå igenom några reningssteg, men inte lika många som sjövattnet.

I sjön finns växter, djur och en massa olika sorters partiklar, som vi inte vill dricka. En del kan dessutom göra oss sjuka.

Mirjam Ekelund är laboratorietekniker på Västervik miljö och energi, och gör tester på både dricksvatten och avloppsvatten, för att kontrollera att det renas på det sätt det ska.

Skulle du själv dricka vatten direkt från sjön?

– Råvattnet? Nej det skulle jag inte. Jag jobbar ju på labbet, så jag vet vad som finns i det!

undefined
Mirjam Ekelund är laboratorietekniker. Hon tar prover på både dricksvatten och avloppsvatten, för att hålla koll på att allt är som det ska.

Sjöarna som väljs ut som dricksvattentäkter är förstås sjöar som har så bra vattenkvalitet som möjligt, men att pumpa ut sjövatten utan rening är inte ett alternativ.

– Eftersom det är ett ytvatten så finns det en hel del organiskt material, samt vid vissa tidpunkter på året en hel del bakterier i vattnet. Vilket är helt normalt för en sjö, men känns inte så fräscht att dricka det utan att rena det innan, säger Mirjam.

Hon förklarar att de också behöver se till att kemin i vattnet justeras, till exempel pH-värdet, så att vattnet inte riskerar att fräta sönder ledningarna.

undefined
Här har det tillsatts flockningsmedel i vattnet, som bildar klumpar med organiskt material och sen sjunker till botten. Då kan slammet skrapas bort och det rena vattnet blir kvar. Det tar omkring 10-12 timmar för vattnet att passera här.

Själva vattenreningsprocessen går till så här:

  1. Vattnet pumpas in genom flera filter. Det första tar bort stora partiklar, och ser till att det inte kommer in djur och växter i systemet. Det sista filtret har ett genomsläpp på 20 my, det vill säga 0.02 millimeter. Jättesmå hål alltså!
  2. Den kemiska reningen. Här tillsätts ett så kallat flockningsmedel i vattnet, som binder sig till organiskt material. Då klumpar det ihop sig och faller till botten och kan skrapas bort.
  3. Den mekaniska reningen. Här får vattnet rinna genom ett snabbfilter av sand, där de flockar som inte hade hunnit sjunka till botten i föregående steg fångas upp.
  4. Biologisk rening. Det här är också ett sandfilter, men ett där vattnet får sjunka långsamt genom sanden. I sanden bor det också bakterier som hjälper till genom att käka upp sådant vi inte vill ha i dricksvattnet.
  5. Tidigare tillsattes ofta klor i vattnet, för att rena det som eventuellt slunkit igenom de andra stegen, men numera används UV-ljus, som tar död på de bakterier som finns kvar. Och i det här steget tillsätts också soda och kolsyra, för att vattnet inte ska fräta på ledningar, och smaka lite godare.
undefined
Kerstin Sjögren förbereder flaskor inför nästa dags provtagningar i labbet.

Mirjam Ekelund berättar att hon och hennes kollegor sedan tar prover på vattnet regelbundet. Prover tas också under själva processen.

Vad gör du om du upptäcker något oroande?

– Då rapporterar jag till driften och säger att värdet avviker. Vissa avvikelser är också viktigare än andra, som till exempel om det är ett bakterieresultat som avviker. Då kan åtgärder behöva sättas in omedelbart.

Eftersom det inte är möjligt att analysera precis varenda bakterie som finns har de ett antal indikatorbakterier som de letar efter, till exempel vissa typer av E. coli. De finns i avföring från både människor och djur och orsakar framför allt diarré.

– Efter det tar vi extraprover för att kunna bedöma vilka åtgärder som behöver sättas in.

Ibland behöver verket ställas om, för att klara av att hantera det som kommer in.

Sedan lämnar vattnet vattenverket, för att pumpas vidare via ett vattentorn till Västerviksborna.

undefined
Det är stora kranar till rören som leder ut vattnet i ledningarna, som ska ta det vidare till törstiga västerviksbor.
undefined
När vattnet pumpas in går det först genom flera filter. Det här är det tredje och sista. Den har ett genomsläpp på 20 my, det vill säga 0.02 millimeter.
undefined
Här samlas slammet som har sjunkit till botten upp. Det skickas sen till reningsverket.
VA-kollektivet

Det är alla vi som använder oss av kommunalt vatten och avlopp, som tillsammans betalar för det, via vår VA-avgift till kommunen.

Det får varken gå med vinst eller förlust. Det kan alltså inte sparas pengar på hög, för att använda för framtida investeringar.

Eftersom underhållet av vatten- och avloppsledningar är eftersatt i hela landet är många nu, precis som i Västervik, tvungna att höja avgiften, för att kunna reparera och restaurera, och se till att vi har rent dricksvatten även i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!