Vill betala flyktingars hyror med statliga pengar

Akko Karlsson vill att kommunen ska ta av pengar man fått från staten och betala hyror för ukrainska flyktingar som redan bor i kommunen. Men de pengarna kommer att gå åt till kostnader man redan haft, säger kommundirektören.

Akko Karlsson säger att man måste vara smidig och hjälpa till. Men Anders Björlin säger att det är staten som ska bekosta flyktingarnas boende och att pengarna kommer att gå åt.

Akko Karlsson säger att man måste vara smidig och hjälpa till. Men Anders Björlin säger att det är staten som ska bekosta flyktingarnas boende och att pengarna kommer att gå åt.

Foto: Kollage /arkivbilder

Västervik2022-08-26 06:00

När flyktingar från krigets Ukraina började strömma till Sverige gav Migrationsverket Sveriges kommuner i uppdrag att se över hur många bostäder man kunde ställa till förfogande med kort varsel.

Man vaskade fram bostäder, som sedan inte behövdes.

Det säger Akko Karlsson (MP) som sedan början av kriget engagerat sig i de ukrainska flyktingarna.

– Det var aldrig någon som flyttade in, för det blev inte den här extrema vågen av flyktingar som man förväntade sig, säger hon.

Man fick ersättning för platserna man vaskat fram och iordningställde.

Nu menar Akko Karlsson att pengarna som man fick, och som man inte behöver betala tillbaka, ska komma flyktingarna till del.

– Jag tycker att vi ska använda de här pengarna till de flyktingar som civilsamhället har tagit hand om nu under sex månaders tid och som nu går på knäna.

– Alltså att de flyktingar som nu är här och är skattebetalare, merparten har jobb, en del är sjukpensionärer, att de nu kan stanna kvar i Västervik. Att man helt enkelt tar de här pengarna och betalar deras hyreskostnader.

Alternativet för flyktingarna är att åka till Malmö och registrera sig som bostadssökande. Efter det får de en biljett till Boden, där Migrationsverket har sitt stora flyktingboende, och invänta en kommunanvisning, alltså var de ska bosätta sig. Det enligt Massflyktsdirektivet.

– Våra tjänstemän gör helt korrekt och följer regelverket, de kan inte göra något om de inte registrerat sig. 

– Men vi säger att det inte är värdigt att skicka iväg vare sig sjukpensionärer eller arbetande kvinnor med barn som är skattebetalare.

Men får man använda pengarna på det sättet?

– Pengarna ligger i den kommunala "skattkistan" nu, och är avsedda för flyktingars boende. Det blev aldrig så, så varför inte använda dem till flyktingar som redan är här? Man måste vara lite streetsmart och medmänniska.

Och, menar Akko Karlsson, om det kommer flyktingar som anvisats hit, kan man söka nya pengar statliga ersättningspengar för.

– Det som kan vara bra att veta är att: om det är en familj med barn får de den "fantastiska" summan 61 kronor per person och dygn. Är man själv får man 71 kronor. Det är inte uppräknat sedan 31 år tillbaka. Det finns lite att göra här...

Anders Björlin är kommundirektör i Västerviks kommun. Han berättar att det handlar om 3, 8 miljoner kronor som man har fått, inte 3,5 miljoner.

Och merparten av pengarna kommer att gå åt, även om de ännu inte har gjort det, enligt honom.

– I samband med att vi letade fram bostäder, framförallt genom Västerviks Resort och Bostadsbolaget, så uppstod kostnader i det arbetet, bland annat eftersom man iordningställde bostäderna.

– Det vi nu gör att sammanställa de här kostnaderna och betala ut dem i ersättning till bolagen, för deras utlägg.

Kommer de att gå åt, kan man annars göra som Akko Karlsson föreslår?

– Vi ska göra en avstämning av det här och det troliga är att det blir pengar över, ett överskott. Men de pengarna kommer gå in i kommunens kassa.

Björlin säger att det är statliga pengar som ska betala hyran för flyktingar som anmält sig som bostadsökande, det är inte kommunens sak att göra. Man bör inte uppfinna ett eget system för boendeersättning.

– Annars rundar vi Migrationsverket som redan har ett system för det här. Det är de som är ansvariga för den här delen.

Massflyktsdirektivet

Innebär att ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd.

De har rätt att få hjälp med kost och logi, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd.

För att omfattas ska man ha kommit till Sverige 30 oktober 2021 eller senare och inte redan ha ett uppehållstillstånd som gör att man kan folkbokföra sig i Sverige

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!