Vid 18-tiden den 22 december körde ett krösatåg in i ett träd som låg rälsen vid Herrtorpet utanför Hultsfred. Lyckligtvis skadade sig ingen vid olyckan. Däremot har tåget blivit stående i väntan på reparation sedan dess.
Det är ingen isolerad händelse. För någon vecka sedan gjorde SVT en granskning. Tre av regionens tio tåg stod på verkstad på grund av trädkollisioner. Ett problem i sammanhanget är att Tjust- och Stångådalsbanan, till skillnad från mer trafikerade järnvägssträckor inte är trädsäkrade.
För att hålla igång trafiken krävs minst sex tåg. Kollisionerna ökar med andra ord risken för att avgångar får ställas in på grund av fordonsbrist.
Kristdemokraten Carl-Wiktor Svensson tycker inte att situationen är acceptabel.
– Kollisionerna kostar på många plan. Trauman för passagerare och personal, reparationskostnader och resenärernas minskade tilltro när avgångar ställs in på grund av problem i trafiken. I dag minskar resandet med tågen.
Bara reparationskostnaderna ska enligt Svensson uppgå till miljonbelopp som belastar KLT:s ekonomi. Han konstaterar att KLT har en ansträngd ekonomi. Man går mot ett underskott på över 100 miljoner kronor för 2022.
Därför föreslog han på kollektivtrafiknämndens senaste sammanträde att regionen ska undersöka om man kan driva en process mot Trafikverket som ansvarar för banorna.
Om jag som bilist skadar fjädringen på min bil på grund av att vägen är dålig så kommer väl Trafikverket att hävda att jag ska anpassa farten efter vägens skick. Gäller inte detsamma för tåg?
– Om du skadar fjädringen på grund av att det varit en grop i vägen, och kört på det sätt som man kan förvänta sig av vägens status så kan du nog få en ersättning från Trafikverket. Det finns prejudikat på det. Jag vill att vi varje fall undersöker möjligheterna till en process.
Carl-Wiktor Svenssons förslag fick inget gehör vid mötet. Det betyder inte att nämndens ordförande Peter Wretlund (S) har släppt bollen helt.
– Vår trafikdirektör fick ett uppdrag som rörde järnvägstrafiken. Jag ser det som en del i det totaluppdraget att undersöka om ersättning från Trafikverket är en möjlighet, säger Wretlund.
Vad är din magkänsla? Borde Trafikverket betala?
– Jag vill inte uttala mig om det. Det är en fråga för vår trafikdirektör att undersöka.