När vi bestämde oss för att kolla priset på några vanliga matvaror på julbordet, valde vi tolv produkter som vi tror att många tycker är viktiga på jul.
Vi satte följande förutsättningar: Köpa det billigaste märket av 12 olika varor. Gällande påsar eller burkar har vi valt utifrån att de innehåller samma mängd.
Alla fyra butiker hade svensk julskinka. Där har vi utgått ifrån att man vill ha en någorlunda stor julskinka på tre kilo. Sedan har vi räknat ut vad en sådan skulle kosta, utifrån aktuellt kilopris.
Först hade vi tänkt att ha med fryst brysselkål i julkassen, men eftersom det inte fanns på Lidl, fick vi tänka om. Som ersättare valde vi då frysta gröna ärtor, ett kilo.
Köttbullar och prinskorv är två saker som vi vet att många vill ha på sitt julbord. Här har vi valt att jämföra förpackningar med 350 respektive 600 gram.
Sill är också ett måste för många. Vår julkasse innehåller två sorters sill med klassisk kryddning: senapssill och löksill. De är båda på 220 gram. Enda undantaget står Ica Maxi för, där det vid kontrolltillfället inte fanns någon senapsstill i den storleksklassen, men däremot en på 230 gram.
Vörtbröd är en annan sak som bidrar till att ge den rätta julstämningen för många. De flesta butiker hade en eller två sorter att välja på. I samtliga fall var det en hel limpa.
Kokta ägghalvor har vi också haft i åtanke. Där har vi tittat på priset för förpackningar med sex ägg i.
Utöver det som redan har räknats upp, har vi utgått ifrån att många av våra läsare vill ha Janssons frestelse på sitt julbord.
Kryddor och ströbröd tänker vi att man har hemma. Däremot har vi jämfört priset på ansjovis 125 gram, potatis två kilo, gul lök ett kilo samt vispgrädde 40 procent fem deciliter. Ursprungstanken var att ha tre deciliter grädde, men det var inte alla butiker som hade förpackningar med just den mängden och fetthalt 40 procent.
Den väl tilltagna mängden potatis beror på att det även ska finnas potatis kvar att koka, för dem som så önskar. Kan ju vara gott till allt köttet.
Mängden lök är kanske också lite uppseendeväckande, men beror på att det skulle gå att jämföra rättvist mellan butikerna.
Undersökningen är gjord mellan klockan 15 och 17 fredagen den 25 november. Alla priser som noterats är ordinarie priser. Vid det aktuella tillfället var det kampanjpriser och medlemsrabatter på vissa av varorna, men vi har då valt att jämföra de priser som vanligen gäller, och som man inte behöver vara medlem för att få.
Den som vill pressa priset ytterligare, kan med fördel köpa större förpackningar och hålla utkik efter extrapriser och andra rabatter.
I vissa fall har vi fått välja ett dyrare märke, för att kunna jämföra lika stora förpackningar mellan butikerna, så där kan det också gå att komma billigare undan, sett till kilopriset.
För den enskilt dyraste produkten, julskinkan, kan det löna sig att inte köpa mer än man behöver, alternativt frysa in en del och äta upp senare.
Billigaste julkassen hittade vi på Lidl, där de tolv uppräknade produkterna tillsammans kostade 454:50 kronor. Som god tvåa, bara två kronor efter, kom Willys med 456:50.
Julkassen på Ica Maxi kostade 492:80 och på Coop vid Allén i Västervik 531:75. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste julkassen blev således 77:25 kronor.
Vi har sökt Coop för en kommentar till deras högre siffror, men fick svaret att de inte vill säga något om vår undersökning.
– Vi väljer att inte kommentera prisjämförelsen, svarar Therese Knapp från Coops presstjänst.