Mufflonfår har funnits i kommunen ett tag, men då främst i hägn. Sedan ett par år tillbaka finns det dock en flock med vilda mufflonfår i området runt Hälleberg och Bällsjö utanför Edsbruk.
Djuren har fått mycket uppmärksamhet bland trafikanter på E22. Många tror att det är förrymda tamfår. Trafikverket har gått ut med upprepade varningar till bilister att akta dem.
Roger Lundberg från Gamleby är biträdande länsansvarig jägare på Nationella viltolycksrådet. Han bedömer att det numera finns någonstans mellan 30 och 40 mufflonfår i Västerviks kommun.
Den största flocken rör sig mellan Hälleberg och Bällsjö. Det är runt 20 djur. Från den 1 juli förra året och fram till den 30 juni i år har nio mufflonfår skjutits i det här området, men de har samtidigt fått lamm, så antalet varierar.
Utöver dem finns det en mindre grupp vid Vinö och Älgenäs, mellan Lofta och Loftahammar, och en annan vid Sundby, några kilometer sydost om Vråka.
Roger Lundberg tror att det är samma djur som rör sig mellan Vinö och Älgenäs, men varifrån de kommer, vet han inte. Mufflonfår är ganska stationära. Såvitt han vet, simmar de inte heller.
Den första rapporterade viltolyckan med ett trafikdödat mufflonfår inträffade i somras vid Älgenäs, som ligger ganska nära Bjursundsbron.
– Sedan har vi ett mufflonfår som hittats dött vid Hälleberg tidigt i våras. Man tror att det är påkört. Det låg i diket vid E22, säger Roger Lundberg.
Han tillägger att det antingen är någon som inte har brytt sig om att rapportera olyckan till polisen, eller som inte vet att även mufflonfår är en sådan art som man ska rapportera. Eller så har djuret sprungit in i en lastbil eller ett släp och föraren inte har märkt något.
Enligt Lundberg verkar inte mufflonfåren vara rädda för bilarna.
– De står ibland och äter på vägrenen, när de hittar någon mat de vill ha.
Förutom att djuren kan ställa till problem i trafiken, finns det enligt Roger Lundberg ytterligare två skäl till att man i Sverige inte vill ha frilevande mufflonfår.
Det ena är att lantbrukare inte vill ha en djurart till som orsakar betesskador.
Det andra är att det finns en oro för att de kan sprida sjukdomar till tama får.
– Det är inte tillåtet att sätta ut mufflonfår. De är inte invasiva, men nästan, och det är jakttid på dem året om, säger Roger Lundberg.