Viktigt pensionsval för tjänstemännen

Den 1 juli började det nya ITP-avtalet att gälla. Det styr tjänstepensionen för privattjänstemännen. Lägre avgifter och fler valmöjligheter är några av nyheterna.

Fler val, mer ansvar. Det nya ITP-avtalet för privattjänstemän innebär större valmöjligheter men också större ansvar. Placerar du dina pensionspremier i försäkringar med hög avkastning så får du betydligt mer pengar att göra av med som pensionär. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Fler val, mer ansvar. Det nya ITP-avtalet för privattjänstemän innebär större valmöjligheter men också större ansvar. Placerar du dina pensionspremier i försäkringar med hög avkastning så får du betydligt mer pengar att göra av med som pensionär. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-07-20 00:25
Många vrider olustigt på sig när man frågar vad de känner till om sin tjänstepension eftersom tjänstepensionen uppfattas som väldigt krånglig.
Ändå är det något som de allra flesta, nio av tio anställda, har. Ett annat namn för tjänstepension är avtalspension. Arbetsgivaren sköter pensionsinbetalningarna och som anställd tänker man kanske inte på att man faktiskt har en extra lön, fast uttaget skjuts upp tills man blir pensionär. Det är alltså en ålderspension.
För dem som är unga i dag är tjänstepensionen särskilt viktig. För vissa kan den utgöra uppemot hälften av pensionen. Därför är det klokt att sätta sig in i de valmöjligheter man har.

Under sommaren och tidiga hösten ska de privattjänstemännen som har fyllt 25 år göra sitt val. Men även äldre privattjänstemän, som jobbar i ett företag som har blivit kollektivavtalsbundet från den 25 april i fjol, kan omfattas av den nya ITP-planen - förutsatt att facket och arbetsgivaren har sagt ja till det.
- ITP-avtalet förändrar hela tjänstepensionsmarknaden. Färre förvaltare har valts ut och det har satt press på avgifterna. Det gör det lättare att välja och gör också att man får mer för pengarna, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension.
Den stora skillnaden är att pensionen är helt och hållet premiebestämd. Pensionens storlek beror på hur stora pensionspremier som betalas in för dig, vilken avkastning det blir på pengarna och hur höga avgifter som tas ut för förvaltningen. Du väljer själv hur pengarna ska placeras.
- De flesta vet att det krävs att de tar ett större eget ansvar för pensionen, det visar undersökningar som vi har gjort, säger Anna Allerstrand.

I gamla ITP-avtalet, som alltså fortsätter att gälla parallellt med det nya fast i något förändrad version, är tjänstepensionen förmånsbaserad och pensionen bestäms av storleken på slutlönen. Du kan till exempel få kraftigt förbättrad tjänstepension om du får stora lönelyft på äldre dagar, och vice versa. Hur mycket premier du tjänat in innan dess spelar ingen roll.
De som ska välja nu i sommar och höst ska i första hand ta ställning till hur mycket av pengarna som ska placeras i traditionell försäkring respektive fondförsäkring. Minst hälften måste sättas i en traditionell försäkring men resten kan du, om du vill, placera i en fondförsäkring. Om du till exempel tjänar 25 000 kronor i månaden är det sammanlagt 13 500 kronor på ett år som du ska placera.

Vad som är bäst är förstås individuellt. I fondförsäkringen väljer du placeringarna själv men du har inga garantier, som i den traditionella försäkringen. Sätt dig noga in i alternativen innan du bestämmer dig.
Du kan också komplettera pensionen med återbetalningsskydd eller familjeskydd i olika nivåer. Eftersom det är försäkringar kostar de extra och gör ålderspensionen lägre.
I gamla ITP var det som kallas familjepension obligatoriskt men det är ändrat nu. Familjepensionen går att välja bort, mer pengar går då till ålderspensionen istället.
Det är en fördel för sambor, som inte får vara förmånstagare i familjepensionen i gamla ITP. De kan ta bort familjepensionen och i stället knyta ett vanligt efterlevandeskydd till sin ålderspension.
Fyra olika tjänstepensionsavtal
Det finns fyra stora avtalsområden för tjänstepensionen. Förutom ITP, för privatanställda tjänstemän, är det Avtalspension SAF-LO, för privatanställda arbetare, KAP-KL för kommunalanställda, och PA03, för statsanställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om