Viktigt förbättra kunskap om trauman bland unga

Hur hanterar man ungdomar som bär på trauman? Om det föreläste psykologen Petter Jonsson på Västerviks gymnasium. - Med rätt verktyg kan man hjälpa dem, förklarade han.

Psykologen Petter Jonsson vill ge skolpersonal verktyg för att bättre ta hand om ungdomar som bär på traumatiska minnen.Foto: Sara Winsnes

Psykologen Petter Jonsson vill ge skolpersonal verktyg för att bättre ta hand om ungdomar som bär på traumatiska minnen.Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2011-03-24 00:00

Barn och ungdomar som bär på svåra erfarenheter behöver en trygg och stabil skolmiljö. Att exempelvis lärare lär sig mer om hur man hanterar ungdomars traumatik är därför mycket viktigt. Marianne Werke och Birgitta Hattar, samordnare för nyanlända flyktingar på Västerviks gymnasium, bjöd därför in psykolog Petter Jonsson att föreläsa och öka kunskapen i saken. Ett 60-tal lärare, goda män och anställda på kommunens integrationsenhet fanns därför på plats i gymnasiets miniaula.

Och ämnet behöver belysas.

- Det här har blivit aktualiserat i högsta grad eftersom vi har ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gamleby sedan tre år tillbaka, och det är huvudsakligen ungdomar i högstadie- och gymnasieålder som anländer, berättade Birgitta Hattar.

- Tanken är att förmedla verktygen som behövs för att kunna hjälpa barn och ungdomar som lider av trauma, sade Jonsson, som till vardags jobbar på Flyktingmedicinskt centrum i Norrköping.

- Det finns en mängd olika saker som man konkret kan göra. Bland annat att lära de drabbade att tänka i nu och då, eftersom trauman rubbar tidsuppfattning och gör att minnen och känslor fortfarande känns närvarande. På så vis hjälper man dem att kunna gå vidare. En annan viktig sak är att en elev med traumatiska erfarenheter får gå i en lugn och trygg skolmiljö som inte förändras för mycket.

Jonsson poängterar vikten av att jobba med de här frågorna.

- Det här är ett jobb i förebyggande syfte, så att man bättre kan ta hand om de som behöver stöd. En ungdom som är aggressivt och ilsket har exempelvis ofta blivit sviken av någon närstående vuxen, och då är det avgörande att man förstår var den aggressiviteten kommer i från för att kunna hjälpa till.

Initiativet till föreläsningen är välkommet.

- Jag önskar att fler skolor i Östergötland tog det här initiativet, sade Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om