"Viktigt att skapa trygghet i förvaltningen"
- Folk är rädda och vana att sluta sig inom sig själva, säger Eva Dahlquist, tidigare SKTF-ordförande i Västervik.Kulturen är sedan tidigare sådan att många känner att de inte vågar säga vad som helst och därför uppmanar Eva Dahlquist förvaltningschefen Lena Karlberg att jobba med att skapa trygghet bland medarbetarna.
Eva Dahlquist.
Foto:
- Det tror jag är ganska nödvändigt att förändra situationen på kontoret efter den organisation man ska ha.
Själv har Eva Dahlquist inte haft särskilt mycket kontakt med Lena Karlberg och kan bara reflektera kring de få tillfällen då de träffats. Hon säger att tonen i diskussionen hårdnade då det blev skarpt läge.
- Men hon är satt att införa den lärande organisationen och då måste man förändra - det kan inte bli annat än att en del blir missnöjda.
I ett sådant läge är det viktigt att skapa trygghet. Förtroende och tillit är något som Eva Dahlquist skulle önska att förvaltningschefen Lena Karlberg jobbade hårt med. Sedan tidigare finns en rädsla för att öppna sig och bli sårbar gentemot verksamheten och sin chef och den mentaliteten lever kvar.
- Folk är rädda och vana vid att sluta sig inom sig själva. Då blir det lätt blir mycket misstänksamhet och avundsjuka.
Att några tjänstemän inom kontoret fått nya befattningar med nya uppgifter och mycket högre löner kan alltså sticka i ögonen. Och det finns också en rädsla för att uttala sig.
- Även om hon säger att det finns meddelarfrihet så känner inte folk att de vågar.
Sedan Eva Dahlquist slutade som SKTF-ombud för barn- och utbildningsförvaltningen finns inget ombud för facket. Hon säger att det är viktigt att få det fackliga att fungera och att Lena Karlberg också försökt.
- Problemet är att folk inte vågar engagera sig, säger Eva Dahlquist.
Svårigheten att få människor att engagera sig är dock ingenting typiskt för barn- och utbildningsförvaltningen i Västervik, utan detta är ett problem som fackliga organisationer också har på annat håll.
- Situationen är prekär för de håller på att förhandla fram ett nytt samverkansavtal.
Det senaste samverkansavtalet sades upp runt år 2000 eftersom det inte fungerade. Samverkan bygger på att det finns fackligt engagerade anställda som sitter med på samverkansmöten och arbetsplatsträffar, vilket det inte finns någon som gör för SKTF i det här fallet. Därför måste allt medbestämmande ske strikt enligt mbl.
- Vi är tveksamma till om vi ska skriva ett samverkansavtal i dag för det finns inte någon grund för det när det inte finns någon facklig aktivitet.
Men frågan är komplex, konstaterar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!