Viktigt att förberedelser för en flytt får ta tid

På Skogshagaskolan finns inga jämnåriga förebilder, men det är en trygg miljö för eleverna. Personalen på särskolan ser både positivt och negativt på en eventuell flytt.

Kräver förberedelser. Lärarna Ulf Lennström, Kristin Strömberg och Helene Alfonsson är måna om att eleverna och deras föräldrar ska veta vad som är på gång. Om flytten blir av är det viktigt att eleverna är väl förberedda.Foto: Anders Liljegren

Kräver förberedelser. Lärarna Ulf Lennström, Kristin Strömberg och Helene Alfonsson är måna om att eleverna och deras föräldrar ska veta vad som är på gång. Om flytten blir av är det viktigt att eleverna är väl förberedda.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-09-08 00:25
Än så länge är det inte klart om flytten blir av men personalen på särskolan har redan börjat prata om hur man ska kunna förbereda eleverna.
- Eleverna är så vana vid att gå här på Skogshagaskolan. För dem är det jättestort att byta skola. De vet inte vad det innebär, säger Kristin Strömberg, resurslärare på särskolan.

Därför är hon och kollegorna Ulf Lennström och Helene Alfonsson mycket måna om att eleverna och deras föräldrar ska veta vad som är på gång.
- Men vi ska prata om det först när vi vet hur det blir. En flytt har varit på gång sen mitten av 90-talet så därför finns det ingen anledning att göra något förrän det är bestämt, säger specialläraren Ulf Lennström.

De tycker att det är viktigt att förberedelserna för en eventuell flytt får ta tid.
- Det är jätteviktigt att elever och föräldrar får besöka de nya lokalerna i god tid så att de vet var de ska flytta, säger försskolläraren Helene Alfonsson.
Alla tre tycker att flytten är både positiv och negativ. Argument som talar för en flytt är att det finns jämnåriga förebilder på Ludvigsborgsskolan och att det finns lokaler anpassade för exemplevis kemiundervisning på Ludvigsborgsskolan. Dessutom kan de högstadieelever, som läser enligt särskolans kursplan men går i vanlig klass, få ta del av särskolans resurser.
- Sen är det lite spännande också. Det ska bli kul att träffa kollegor som jobbar med högstadieelever, säger Ulf Lennström och hans kollegor håller med.

Samtidigt kan klimatet på en högstadieskola vara lite tuffare och enligt Kristin Strömberg går det rykten bland eleverna att man kan bli slagen och få vatten över sig på Ludvigsborgsskolan.
- Och när det gäller såna här saker lyssnar eleverna mer på sina kompisar än på oss lärare.
Kristin Strömberg menar att det är viktigt att jobba med elevernas själkänsla inför en eventuell flytt.
- Det är viktigt att de känner sig säkra på sig själva och vet att de kan mycket, säger Kristin Strömberg.

Hur eleverna skulle reagera om flytten blir av är svårt att säga, menar de.
- Det är så individuellt. Det som passar några passar inte alla, säger Helene Alfonsson.
Men särskolepersonalens uppgift är att förbereda eleverna för livet efter skolan.
- Våra elever är så pass vuxna att de ibland måste lära sig att saker kan förändras, säger Ulf Lennström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om