Vikariesituationen väcker heta känslor
I går kväll hade fackförbundet kommunal bjudit in till möte för att prata om de nya sparkraven inom bland annat äldrevården.
Oroliga. Många ansällda inom Kommunal oroar sig för kommande besparingskrav och Christian Rönnberg undrade hur de ska klara att spara, när det knappt går ihop som det är.Foto: Anders Liljegren
Foto:
Harald Hjalmarsson (m), kommunalråd, Jörgen Olsson, socialchef, Mats Hugosson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Margareta Fredriksson (s) från socialnämnden och Gunnar Jansson (s) från barn- och utbildningsnämnden satt i panelen för att reda ut de frågeställningar som Kommunals medlemmar hade.
Bland annat diskuterades frågan om semesterperioder som nyligen kommit upp på socialnämndes bord. Förslaget var att dela upp varje enhets anställda i tre semesterperioder för att minska antalet vikarier. Men nämnden konstaterade att frågan om semestrar inte är en politisk fråga. Bollen gick då till socialchefen Jörgen Olsson, som hävdade att det aldrig hade varit ett förslag.
- Det var bare en tanke som kom upp. När det gäller semestrar så är det upp till enhetscheferna och personalen att komma överens om en fördelning. Det enda kravet som finns är att hälften av de som jobbar är ordinarie personal, för att vårdnadstagaren ska få så stor trygghet som möjligt, säger han.
När det gäller besparingskraven var många oroliga för hur äldreomsorgen kommer att fungera i framtiden. Harald Hjalmarsson berättade att Västervik ligger långt fram i undersökningar om hur de äldre trivs med sin omsorg.
- Ja nu är det kanske ganska bra, men vi går ju nästan på knäna för att hålla den nivå vi gör. Hur ska det då gå om vi ska spara ännu mer, säger någon.
- De gamla får inte duscha så ofta de vill och inte gå ut för vi har inte den tiden, säger Christian Rönnberg. Varför ska vi försämra för de gamla?
Något riktigt svar på den frågan kunde representanterna från kommunen inte ge, förutom att vi är en liten kommun och måste spara på resurserna.
Men den allra hetaste frågan var den om vikariesituationen. Många är missnöjda med situationen som den sköts i dag och vill ha en förändring.
- Är någon borta i två veckor kommer det olika vikarier varje dag. Det fungerar inte när man arbetar med dementa och gör att det skapas en osäkerhet på arbetsplatsen, både hos personalen och vårdtagarna, säger någon i publiken.
- Om det ens kommer någon vikarie, skjuter någon annan in.
Socialchefen säger att han får höra från enhetscheferna att det finns en brist på vikarier, men då hörs en massiv protest från åhörarna.
- Det stämmer inte, det finns massor av vikarier som bara skriker efter jobb, säger flera röster.
Ett annat problem är att enheterna själva inte väljer vilka som kommer in som vikarier.
- Jag hade jobbat i åtta månader på ett ställe. Sedan behövdes jag inte mer, men när de skulle ta in en ny vikarie efter en vecka fick jag höra att det var någon som var föra mig på LAS-listan, så då fick de ta in en helt ny som skulle sitta och pendla. Om det nu finns jobb till oss vikarier varför kan vi inte få jobba där vi trivs och där de gamla känner igen oss, säger en röst.
Kommunals representanter säger att de har påpekat just de här bristerna flera gånger för socialchefen men ännu har inget hänt.
- Jag blir mycket bekymrad när jag hör att man inte klarar av att hantera vikariesituationen i en sådan här stor verksamhet, säger Gunnar Jansson.
- Det måste ju finnas något man kan göra för att det ska bli bättre. Då skulle vi säkert även spara pengar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!