Svävande bräda i Gamlebyviken

Ser man på reklamvideos från när och fjärran skymtas personer som svävar på brädor ovan vatten. I veckan hade en sådan svävarbräda letat sig in i Gamlebyviken

Maggie Kratochvíl tar sig fram med bravur, ungefär 75 centimeter över Gamlebyviken.

Maggie Kratochvíl tar sig fram med bravur, ungefär 75 centimeter över Gamlebyviken.

Foto: Robert Preusse

Västervik2021-07-23 20:00

Medbringaren av hydrofoilbrädan är David Kratochvíl, som jobbar på ett tjeckiskt företag som inriktar sig på försäljningen av just dessa brädor. Sedan flera år tillbaka har han vänner i Sverige, och just Västervik ligger familjen Kratochvíl varmt om hjärtat.

Den här dagen befinner de sig nere vid Gamlebyviken för att testköra brädan. Kratovich berättar att de vanligtvis testar brädorna i insjöar. Surfförhållandet i viken är en helt annat, med vågor från såväl vind som båtar som passerar förbi.

– Man kan ha en liten fördel av att ha åkt wakeboard eller snowboard tidigare.

En hydrofoilbräda kan som enklast beskrivas som en elektrisk surfbräda. På undersidan finns en monterad fena, vars längd brukar variera mellan 30 till 90 centimeter. Monterad på fenan finns en propeller och när surfaren kommer upp i tillräckligt hög hastighet lyfter själva brädan från vattenytan, och en illusion av svävande tar plats. Själva accelerationen är el-driven och surfaren reglerar hastighet med hjälp av en fjärrkontroll i handen.

– Den stora skillnaden mot traditionell surfning är att man nu befinner sig decimeter ovanför vattnet, säger David Kratochvíl.

På plats fick VT:s utsände Gustav Lindwall ge sig ann den nya surftrenden:

– Jag kom upp och åkte väl en 15-20 meter. Det var svängarna jag hade problem med.

Instruktör Maggie Kratochvíl tyckte att VT:s reporter var snabblärd. 8 av 10 fenor fick han i betyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!