På onsdagen presenterade Moderaterna sitt valmanifest och sina valaffischer. De berättar om förslag som spänner över flera områden, och som rör stort och smått: Fler heltidsmentorer i skolan, laddstolpar i hela kommunen, behovet av en långsiktig strategi för att möta det ökande antalet äldre-äldre i kommunen...
Återkommande under dragningen är dock två saker. Partiet vill att befolkningen i Västerviks kommun ska öka till över 40 000 personer, och för att det ska ske på ett hållbart sätt behövs 1 000 nya jobb.
Varför ska kommunens befolkning öka till över 40 000 personer?
– Om vi gör kommunen så bra att bo i som den kan bli så kommer fler att vilja bosätta sig här. Då får vi en inflyttning. 40 000 är en jämn och bra siffra, säger Harald Hjalmarsson.
I dag har kommunen en inflyttning, men Hjalmarsson tycker att ökningstakten är för beskedlig. Han konstaterar också att en stor del av dem som väljer att flytta hit är äldre. Moderaterna vill se fler grupper än så välja Västerviks kommun.
Det andra målet, 1 000 jobb, är inte mindre tufft. Är det realistiskt?
– Vi har gjort det en gång förut, svarar Harald Hjalmarsson, och syftar på en period under början av 2000-talet.
Den kritiske drar sig till minnes att Västervik då fick flera statliga etableringar i kölvattnet av Electrolux nedläggning. Fängelset, skattmyndigheten och Försäkringskassan blev alla större arbetsplatser.
Moderaterna tror att det går att hitta de 1 000 jobben på annat sätt.
– Titta på den tillväxt av gröna jobb som pågår i andra delar av landet. Jag är övertygad om att skapar vi förutsättningar med detaljplanerad industrimark och kommunikationer så kan vi få del av den tillväxten, svarar Harald Hjalmarsson.
Han säger att när han möter företagare så får han ofta höra att företagen skulle kunna växa om det bara fanns arbetskraft och om kommunikationerna var bättre.
Jon Sjölander ser ett värde med att sätta siffror på målen. Med tydliga mål ökar drivkraften för politiker och tjänstemän att komma fram med idéer.
Två av de andra kandidaterna Marianne Hennel och Marie Stenmark betonar att det inte bara är i Västerviks stad som tillväxten ska ske.
– Företagsamhet på landsbygden är ett av sätten som vi ska skapa nya jobb, säger Hennel.
– Ska befolkningen växa hållbart så måste det ske i hela kommunens, säger Stenmark.