Han förklarar att KLT har ett gediget underlag till tidtabellförändringarna.
Man använder både KLT:s egna mätningar över resvanor, och mätningar från Telia Insights som visar hur mobiler förflyttas.
Han kan inte säga något specifikt om ändringen som rör Blackstad och linje 34 och 39, men säger att KLT generellt ser över alla busslinjer som i genomsnitt har fem eller färre resenärer.
– Vi vill ju inte ta bort turer där folk faktiskt åker. Ett starkt stråk med många resenärer är mellan Vimmerby och Västervik, till exempel. Där prioriterar vi att ha trafik som går ofta. Vårt huvudsyfte är att anpassa kollektivtrafiken för studiependling och arbetspendling.
Men det låter ju som att en linje, mellan Vimmerby och Västervik via Blackstad, delas upp i två. Hur mycket av en besparing blir det?
– Normalt planerar man en buss utifrån ett omlopp. När en tur slutar kan bussen åka vidare och köra en annan tur. Det ligger mycket samordning bakom. Målet är att köra så lite tomt som möjligt, säger han.
Det finns en oro över att invånare i kommunen flyttar, pluggar eller söker jobb i andra kommuner när det blir svårt att ta sig in till centralorten. Vad tänker du om det?
– Vi har givetvis ett uppdrag att också ha bra trafik på landsbygden, men då med lägre turtäthet och trafik som är anpassad efter skoltider och arbetstider, förklarar han, och fortsätter:
– Vi för kontinuerlig dialog med kommunerna i länet och försöker anpassa trafiken efter deras önskemål i den mån det är möjligt.