"Vi vill ha en nära och bra skola för våra barn"

Kvännarskolan uppfyller inte skolagens krav på ämnesanpassade lokaler och den 12 mars ska KS besluta om man ska bygga en ny låg- och mellanstadieskola i Kvännaren. - Det är verkligen en toppenskola men vi undrar var vi ska göra av våra barn, säger Linda Bodin, förälder och medlem i samarbetsrådet.

Linda Bodin och Therése Berge kämpar för en ny skola i Kvännaren.Foto: Sara Winsnes

Linda Bodin och Therése Berge kämpar för en ny skola i Kvännaren.Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2012-03-10 00:00

- Det är våra barn det handlar om. Vi vill att de ska ha en skola att gå i.

Det säger Linda Bodin. Hon och Therése Berge sitter i samarbetsrådet för Kvännarskolan och de hoppas att kommunstyrelsen kommer besluta om en ny skola i Kvännaren den 12 mars.

- Vi älskar skolan här men lokalerna är bristfälliga, säger Therése.

En utredning av Kvännarskolan visar att de nuvarande lokalerna inte uppfyller de krav som finns i skollagen. Barnen har ingen slöjdsal, ingen gymnastiksal och lärarna har inget lärarrum. Idag har lärarna på skolan möten i biblioteket. De två alternativen i utredningen, utöver en helt ny skola från 6-årsverksamhet till årskurs sex, är att anpassa skolan till en lågstadieskola och då hänvisa fler barn till andra skolor eller att avveckla skolan i Kvännaren och flytta alla barnen till andra skolor.

Barnen i Kvännarskolan har minst yta per elev av alla skolbarn i kommunen. Idag har Kvännarbarnen sju kvadratmeter var medan de flesta andra i kommunen har dubbelt eller tredubbelt så stor yta.

- Det är verkligen en toppenskola men vi undrar var vi ska göra av våra barn, säger Linda.

För Kvännarområdet växer. Enligt utredningen som är gjord av Staffan Erlandsson bor det i dag 1500 personer i Kvännaren, en siffra som motsvarar befolkningen i Ankarsrum. Det finns beräkningar som visar att området mellan Jenny och Kvännaren kan komma att fördubblas på tio år.

I dag går barnen på Kvännarskolan tills att de slutat årskurs tre, sedan flyttas de till Marieborgsskolan. Om antalet barn i Kvännaren ökar finns det en risk att barnen kommer spridas ut på andra skolor, skriver samarbetsrådet. Skrivelsen ska lämnas till kommunstyrelsen och innan mötet som KS ska ha på måndag ska de stå utanför och dela ut papper till politikerna.

- Vi har valt att bo i tätorten för att vi vill ha en nära och bra skola för våra barn, säger Linda.

Else-Marie Bergvall är rektor på Kvännarskolan och hon säger att det känns väldigt viktigt med en ny skola i området.

- Vi ryms inte här i dag och vi kan inte möta skollagens krav.

Hon berättar att man tidigare försökt göra om de befintliga lokalerna men att det skulle bli en liten yta till en stor kostnad.

- Jag tänker på likvärdighetsperspektivet, barnen i Kvännaren ska ha det lika bra som de andra barnen i kommunen.

Att bygga en helt ny skola längre ner på gatan ser Else-Marie Bergvall som positivt. I dag ligger skolan väldigt nära Folkparksvägen och det är mycket trafik där. När skolan byggdes var trafiksituationen annorlunda men i dag är det mycket tung trafik på vägen. Hon säger att personalen oroar sig för både buller och barnens säkerhet.

- En annan viktig fråga att tänka på är ju Marieborgsskolan. Det är fullt där, de kan inte ta emot fler barn. Var ska då barnen från Kvännaren ta vägen?

Utdrag ur utredningen

Västerviks kommuns skolor motsvarar kraven på ämnesanpassade lokaler med ett undantag, Kvännarens skola.

Om ämneslokaler för fysik, kemi, biologi, teknik och slöjd skapas går det ut över nuvarande lokaltillgångar. Därtill är arbetsmiljösituationen på Kvännarens skola mycket ansträngd.

Kvännarens skola kommer inom en fyraårsperiod ha 16% fler elever än vad skolan är dimensionerad för.

Att bygga en ny skola i Kvännaren är en långsiktig men kostsam investering.

Om alla barnen hänvisas till Marieborg krävs fem paviljonger till en kostnad på cirka 1,65 miljoner per år. Uppskattad kostnad är 8,2 miljoner fram till 2017.

Med en byggnation av en ny Kvännarskola med både låg- och mellanstadium så löses även trångboddheten på mellanstadieskolorna i tätorten vilket har varit ett problem under lång tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om