?Vi tränar navigering i mörker och hög fart?

Västerviksgrabbar stortrivs med jobbet ombord på marinens stridsbåtar.

Foto: ANDERS STEINER Tolv meter långa Stridsbåt 90E har tillverkats av Storebrovarvet i Västervik. De drivs av en 14-liters V8-diesel från Scania på upp till 800 hästkrafter, kopplad till ett Rolls-Royce KaMeWa vattenjetaggregat. Toppfarten är 43 knop – med strypt motor i fredstid.

Foto: ANDERS STEINER Tolv meter långa Stridsbåt 90E har tillverkats av Storebrovarvet i Västervik. De drivs av en 14-liters V8-diesel från Scania på upp till 800 hästkrafter, kopplad till ett Rolls-Royce KaMeWa vattenjetaggregat. Toppfarten är 43 knop – med strypt motor i fredstid.

Foto:

Västervik2004-10-09 01:00
? Som 15-åring seglade jag under en månad på ett större skolfartyg i Östersjön. Det var då intresset för sjölivet tändes. Vid mönstringen bad jag att få göra värnplikten i flottan, på en mindre båt.
Alla önskningar slog in för den 20-årige västerviksbon Tomas Granqvist. Efter grundläggande utbildning den 21 juni i år genomgår han just nu en utbildning till båtchef på den lilla, men effektiva Stridsbåt.90E.
Under en veckas tid har Tomas och 17 andra värnpliktiga från Marinbas Syd i Karlskrona kört runt och utbildats i båtkörning i Västerviks skärgård med fyra stridsbåtar plus en större så kallad 200-båt. Tre av de värnpliktiga är flickor.
Inklusive utbildningsbefäl består hela gänget på de fem fartygen av totalt närmare 30-talet personer.
På vägen norrut från Karlskrona har de blivande båtcheferna besökt bland annat Öland och ön Blå Jungfrun i Kalmarsund.

? Vi har nu kört spännande navigeringspass både i och utanför farlederna i Västerviks skärgård. Det gäller att behärska navigeringen även i becksvart mörker och i högsta fart.
? Det är viktigt att ibland träna på för oss ovana vatten, utanför våra vanliga övningsområden i Karlskrona, säger Tomas Granqvist som säger sig stortrivas i rollen som båtchefsaspirant.
? Det är nästan ofattbart att man får hålla på med något så här roligt gratis. Att köra stridsbåt i närmare 50 knop är inte alls dumt. Det här är verkligen ett lärorikt sätt att göra lumpen.
Med ombord på ett av fartygen finns även en annan Västerviksbo, sergeant Lukas Sandberg. Lukas gjorde redan för några år sedan samma slags värnplikt som Tomas Granqvist och är nu med ombord som tillfälligt anställt extrabefäl.

Tomas Granqvists värnpliktstid är, på hans egen begäran, hela 15 månader. Han muckar i augusti 2005 från Ekipagekompaniet på Marinbas Syd, som plutonsbefäl. Från vecka 50 får han ansvaret att själv, utan annat befäl ombord, framföra en stridsbåt.
? Precis om Lukas Sandberg kommer även jag att satsa på en ettårig sergeanttjänst efter värnplikten. Därefter är det inte alls omöjligt att jag satsar på en militär karriär. På sjön eller någon annanstans inom försvarsmakten.
Tomas Granqvist ska senare köra en Stridsbåt 90E som byggts om till ambulansbåt.
? Han får då en gedigen ambulansutbildning, med bland annat praktik på akutmottagningen vid Karlskrona sjukhus, berättar kurschefen Boris Höjer.
? Eftersom det i denna utbildning ingår det mesta från vård av hjärtinfarktpatienter till barnafödsel och annat, blir detta även en fin civil merit för Tomas Granqvist.

Vattenjetdrivna Stridsbåt.90E är en båt som byggts just i Västervik, av Storebrovarvet.
?Vi tycker det är en suverän båt, otroligt robust och med ett grundgående som gör att man tar sig in överallt. Den har plats för tio fullt utrustade soldater, berättar kurschefen Boris Höjer.
Båten styrs genom att vattenstrålen baktill riktas åt olika håll. Den kan från 40 knop stanna på bara två båtlängder, genom att föraren med bibehållet gaspådrag riktar vattenstrålen framåt.
Stridsbåten är helt slät undertill eftersom vattenjetaggregatet sitter en bit upp på akterspegeln. Den har kraftiga förstärkningar inbyggda i botten, som tillåter den att köra rakt upp på land i full fart för att landsätta soldater. När man sedan reverserar vattenjetaggregatet pressas massor av vatten in under skrovet och båten kan lätt backa ut igen.

Stridsbåt.90E har, i motsats till den mer än dubbelt så stora Stridsbåt.90H, ingen beväpning alls.
90E har ett oerhört starkt skrov i kompositlaminat med kolfiber och vinylester, till skillnad mot sin storebror som är byggd i aluminium och stål. Stridsbåt.90E klarar 43 knop ? i fredstid.
? Vid ett skarpt läge tas en strypning bort i motorn som gör att det går betydligt fortare, säger Tomas Granqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om