Ett argument för att bygga vindkraftverk i Västerviks kommun har varit att "det ger arbetstillfällen". Är det verkligen så? Flera studier visar att ja, det gör de – men mycket av jobbet utförs av utländsk arbetskraft.
Två svenska studier från Vindkraftscentrum har undersökt hur många arbetstillfällen som de båda vindkraftsparkerna Skogberget och Mörttjärnberget i Norrbotten har gett. För Skogberget, med 36 vindkraftverk, räknade man ut att varje verk skapar 8,33 årsarbeten under byggtiden och 8,66 årsarbeten under kraftverkens 25-åriga drifttid. Totalt skulle det alltså bli 17 jobb per kraftverk.
I Skogberget användes dock utländsk personal för över hälften av arbetet. Sex procent utgjordes av icke-regional, svensk arbetskraft och övriga av regional arbetskraft. I Mörttjärn utfördes 44 procent av arbetena av regional arbetskraft.
Hur många av jobben som hamnade direkt i närområdet framgår inte i rapporterna. Enligt Naturvårdsverkets nya rapport om vindkraftens påverkan på människans intressen kommer dock de "positiva sysselsättningseffekterna och inkomster av markarrenden som regel bara en minoritet av lokalbefolkningen till godo".
När vi frågar projektledaren Mattias Vidnes på vindkraftsbolaget Statkraft hur många jobb de räknar med att ett vindkraftverk ger hänvisar han till de studier som visar på just 17 jobb per kraftverk. Han pekar också på att tillskottet till elförsörjningen kan påverka på ett större plan.
– Det ger fler företag förutsättningar att etablera sig i området. Elpriserna och tillgången till el påverkar ju redan företag i hela arbetsmarknadsregionen, vilket bland annat Sydsvenska Handelskammaren har flaggat för.
Hur många av jobben som vindkraftverken skapar räknar ni med blir lokala?
– Det är svårt att veta i nuläget. Det varierar från projekt och projekt. Finns det många företag i området som erbjuder de tjänster som behövs så blir det fler lokala jobb.
Vad är det för tjänster man efterfrågar? Har ni tittat på hur det ser ut i Västerviks kommun när det gäller tillgången på dessa tjänster?
– Det kan handla om alltifrån att tillhandahålla grävmaskiner, elnät, ploga vägar, bygga vägar, anläggning och montering, drift och underhåll, driftövervakning och bevakning, men också gästnätter, boende, service, restaurang och handel. Någon analys av vem som ska tillhandahålla dessa tjänster i Tribbhult är inte gjord ännu.
Statkraft vill bygga en vindkraftpark i Tribbhult, men tidigare i veckan la Västerviks kommun in sitt veto mot planerna.
Dan Nilsson (S), kommunalråd, har tidigare sagt att vindkraften kommer att generera arbetstillfällen. Det står han fast vid.
– Det är min övertygelse att den gör, sedan i vilken omfattning det kan bli törs jag inte ta ställning till.
Gjorde kommunen någon analys av det här inför att ni tog era beslut?
– Nej, det har vi inte gjort. Från markägarna har det framkommit uppgifter om antalet arbetstillfällen, men kommunen har inte valt att ha med det i underlagen som vi haft inför beslutet.
Hur turismnäringen påverkas av stora vindkraftsparker är svårt att veta. Det finns studier som pekar på att turismen kan gynnas av att infrastrukturen blir bättre på platser där vindkraftparker, gruvor och vattenkraft byggs. En annan undersökning visar att en del av turister skulle välja bort naturnära resmål om det byggdes vindkraftparker där.