"Vi ska öppna som beräknat"
Trots att turerna varit många är Petra Ström, Maria Markskog och Annelie Sjögren fast beslutna att starta den fristående förskolan Kullerbyttan den 1 oktober som de sagt från början.
Förskoleproblematik. Här, i en villa på Sturegatan, är det tänkt att den fristående förskolan Kullerbyttan ska öppna om en månad. Men projektet har stött på hinder sedan det visat sig att en upphandling krävs för att förskolan ska kunna plocka barn ur den kommunala kön. Maria Markskog och Petra Ström är två av initiativtagarna och de räknar ändå med att kunna öppna förskolan som beräknat. FOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Problemet är att man inte har jobbat aktivt med att skapa en kö tidigare.
- Kommunen har ju sagt att de haft barn till oss, därför har vi inte behövt göra någon marknadsundersökning. Nu får vi i stället informera på öppna förskolan och via kontakter. Och så har vi bjudits in att delta i kommunens barnomsorgsinformation senare i veckan, berättar Petra Ström.
Redan har man tre barn i kön och man hoppas kunna ta emot minst 15. Och även om man inte kan plocka barn ur den kommunala kön så finns det inget som hindrar att föräldrar ställer sina barn i båda köerna.
Den privata förskolan kommer att drivas som ett personalkooperativ och avgifterna för föräldrarna kommer inte att vara högre än i den kommunala förskolan.
- Vi följer maxtaxan eftersom vi inte vill ha någon gräddfilsförskola, säger Maria Markskog.
Maria Markskog är den av de tre som har förskollärarutbildning. Petra Ström är utbildad barnskötare och behandlingsassistent och Annelie Sjögren är fritidsledare. Samtliga är utbildade i ICPS - International Child Development Programs, som handlar mycket om samspel. Petra och Maria har dessutom gått en tvåårig utbildning i Marte Meo-metoden som är den pedagogik som förskolan bygger på. Även den bygger till stor del på samspel och grundas på den senaste forskningen kring barns utveckling.
- Mycket handlar om hur man blir bemött, personalen sätter ord på vad barnen gör och känner. Det är säkert många förskolor som jobbar på liknande vis, men jag tror ändå att det blir skillnad när man har det som en renodlad inriktning, säger Maria Markskog.
Leken är en viktig del i Marte Meo-pedagogiken och personalen ska finnas med och se barnen och bekräfta vad de gör. På förskolan Kullerbyttan kommer det att skapas en egen bild- och formateljé och man kommer att arbeta mycket med musik och rytmik för att tillfredsställa barnens rörelsebehov. Hjärtat i förskolan kommer att vara vardagsrummet där man hoppas att föräldrar ska kunna möta både barn, personal och andra föräldrar, ta sig tid att sitta ner och ta en kaffe och låta barnen leka färdigt. Att inte bara mötas i tamburen.
Förskolan ska husera i en villa på Sturegatan i Västervik, som tidigare inrymt flera verksamheter - bland annat en förskola. Det mesta är redan i ordning.
- Vi ska måla lite. Och sen ska vi bygga ett tak över terrassen så barnen kan ligga ute och sova i sina vagnar, berättar Petra Ström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!