"Vi ska dubbla omsättningen"

"Nu ska vi bli ett riktigt företag". Det var det Jonas Settlin och Henrik Arkåsen bestämde sig för när de fick pris på Tjustgalan som Årets branschföretagare.

Jonas Settlin och Henrik Arkåsen har öppnat nytt kontor på Kvarngatan för sina bolag. De har stora planer för framtiden, bland annat ett kombinerat växthus och festlokal på Kulbacken. Foto: Elin Pettersson

Jonas Settlin och Henrik Arkåsen har öppnat nytt kontor på Kvarngatan för sina bolag. De har stora planer för framtiden, bland annat ett kombinerat växthus och festlokal på Kulbacken. Foto: Elin Pettersson

Foto: Elin Pettersson

Västervik2010-02-04 00:00
Deras och deras familjers företag är välkända verksamheter i Västervik; Saltmagasinet, Gusto, Ost & Deli, Bageriet och Skärgårdsvillan. De går bra och omsätter tillsammans runt 17 miljoner om året.- Vi har alltid gjort det vi har velat, men då bestämde vi oss för att bli ett riktigt företag och strukturera och organisera upp verksamheterna, säger Settlin.Med det menar de att sätta upp tydliga mål och staka ut en väg dit. - I alla branscher är det lätt att se vecka för vecka eller dag för dag och det enda man ser fram emot är semestern eller en aktivitet. Men för att få en skjuts framåt för alla fem verksamheter måste vi veta var vi är nu och var vi vill vara om tio år, säger Settlin.Där Settlin och Arkåsen vill vara om tio år är någonstans där omsättningen ligger på 40 miljoner kronor. Och för att nå dit måste man utöka sin marknad och bredda sin verksamhet.- Både geografiskt och till att vi gör allting, säger Arkåsen. Att även hyra ut porslin när man levererar mat till en fest kan vara en sak, att öppna något i en grannkommun en annan. - Vimmerby är intressant, där kommer vi att göra något, när vi hittar rätt förutsättningar, säger Settlin. Det kunderna i Västervik kommer att se inom den närmaste tiden är förändringar på Saltmagasinet på Kulbacken.- Saltmagasinet ska gå från att vara restaurang Saltmagasinet till Saltmagasinet. Vi ska gå från restaurang till besöksmål. Som Gränsö, dit åker man inte för att gå på kafé, dit åker man för att det är Gränsö, menar Settlin.Det första steget har man redan tagit genom att öppna Bageriet, som fick omsättningen att öka 30 procent. Nästa grej blir ett stort växthus med plats för både örtodling och stora kalas. Anledningen är att det råder brist i Västervik på både örtodlare och trevliga festlokaler som kan ta 80-100 gäster. Bara en sådan simpel ört som libbsticka, som funnits sedan urminnes tider i Tjust, går inte att få tag på från odlare. De som inte har en aning om hur libbsticka ser ut kan ta sig en titt i växthuset.- Man ska bli inspirerad, kunna lukta och känna och förstå vilket jobb som ligger bakom maten. Det ska bli en grej att titta på, berättar Arkåsen och tillägger att växthuset ska stå klart inom två år. Placeringen blir där den gamla minigolfbanan låg.Men redan under våren kommer man att öppna en liten butik vid Bageriet, där hemkokta marmelader och sylter ska säljas. Ett lager är under uppkokning. På Gusto händer det också grejer. Där planeras för en sommarbar.- Det bubblar och händer mycket inom besöksnäringen i Västervik. Framtiden känns ljus, sammanfattar Settlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om