"Vi sitter i en alldeles utmärkt sits"

Med en omsättning som är niosiffrig och en ökning med 40 procent 2008 är det ingen underdrift att säga att Zlatan Golalic har fått bra fart på sitt företag Plivit Trade. - Det här är inget normalt jobb och ingen normal arbetsplats.

Zlatans Golalics kontor är något utöver det vanliga. Möblerna är handgjorda i körsbärsträ och måttbeställda för kontoret. Flaskorna på bordet ger en signal om vad Plivit Trades nästa stora satsning är; vin- och ölimport.

Zlatans Golalics kontor är något utöver det vanliga. Möblerna är handgjorda i körsbärsträ och måttbeställda för kontoret. Flaskorna på bordet ger en signal om vad Plivit Trades nästa stora satsning är; vin- och ölimport.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-03-23 10:56
Efter att ha passerat "säkerhetskontrollen" som Zlatan skämtsamt kallar pudeln och berner sennen i hallen kommer man in i ett kontor utöver det vanliga. Alla möbler är handgjorda bosniska hantverk i körsbärsträ, likadana som påven har sägs det. Det känns avlägset att framgångssagan började med en liten livsmedelbutik på Storgatan för 15 år sedan. Butiken blev till en importfirma och i dag är familjeföretaget störst i Sverige på livsmedel från Balkan. I sortimentet finns allt från choklad och kakor till pastejer och korv och allt går ut till butiker i hela landet. - Vi direktimporterar över 1000 produkter som vi säljer över hela Skandinavien, Island och Holland, berättar Zlatan.Varorna finns i minsta etnobutik och i de stora kedjornas varuhus. Att förstå vad både invandrare och svenskar vill ha är nyckeln till framgången. - Vi sitter i en alldeles utmärkt sits och vet mycket om både jugoslaviska och svenska matvanor och vet vad som går att mixa.En ytterst framgångsrik produkt är Vegetas allkrydda som är den mest sålda i Sverige.- Vi har tagit fram speciella förpackningar för Sverige. När invandrarna köper enkilospåsar med kryddor vill svenskarna ha 150-grams. En produkt som är mer poppis bland invandrare än svenskar är hela, vakuumförpackade surkålshuvuden. - Vi säljer 200 ton om året och det är knappast någon svensk som köper det.Vilken är din egen favoritprodukt?
- Den ligger i frysen, det är färsk fryst havsabborre från Adriatiska havet.Marknaden för utländsk mat växer hela tiden i Sverige och bara den här månaden har Zlatan skrivit kontrakt med nio Ica Maxi-butiker i Stockholmsområdet. - Vi har tack och lov inte känt av finanskrisen, så vi är väldigt nöjda. Men att vara framgångsrik har sitt pris, det blir mycket jobb. - Det blir väldigt stressigt, jag brukar säga att jag släcker där det brinner som mest.Zlatans arbetsdag börjar i hemmet på morgonen.- Då läser jag bosniska nättidningar för att hänga med i vad som händer. Jag kommer till kontoret vid niotiden och håller kontakt med kunder och leverantörer. Jag är hemma till Rapport vid halv åtta.Zlatan letar hela tiden efter nya utvecklingsmöjligheter för företaget. För något år sedan köpte han upp en konkurrent i Göteborg och i somras stod den nya lagerdelen med 4000 pallplatser klar. Nästa projekt är att starta en import av bosniskt vin och öl. - Vi har ett avtal klart med Bosniens största vinproducent. Om några veckor får vi in 15 000 flaskor med 10-12 etiketter. Samtidigt kommer en last med 18 000 liter av Bosniens mest kända öl, Sarajevsköl.- Det här blir spännande för oss, det kryddar våran verksamhet. Men mina föräldrar är inte så glada, de undrar om jag inte har tillräckligt med huvudvärk redan. Som om han inte hade tillräckligt att göra funderar han även på att dra igång en krog vid strandkanten på Lucerna. - Jag planerar lite för ett spa och en restaurang med mat lagad på våra ingredienser och med vårt öl och vin. Han ser stor potential i sjöläget och tycker egentligen att Lucerna är alldels för fint för att vara ett industriområde.- Det är ett otroligt fint läge här, jag tror att en krog här skulle kunna bli ett riktigt landmärke. Om inte världen går under i finanskrisen kanske vi har en restaurang här nästa sommar.
Arbetsplatsen
Varje vecka gör VT besök på en arbetsplats i kommunen. Se tidigare besök på www.vt.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om