Det svenska grisköttet kostar tre kronor mer per kilo att producera än kött från utlandet och därför är det enligt Håkan Lundgren på LRF Sydost viktigt att stödja svensk köttproduktion.
- Vi måste värna om det svenska lantbruket, det ger både bra mat och arbetstillfällen. Den svenska grisproduktionen går hundra tusentals kronor back varje år.
LRF vill ha en ny ursprungsmärkning på kött så att konsumenterna säkert kan veta var ifrån produkterna kommer. Håkan Lundgren säger att kött mycket väl kan komma från andra länder trots att det står att köttet är berett i Sverige. Han säger att vi måste börja ställa samma krav på kött från utlandet som vi gör på det svenska om vi ska fortsätta importera. I Tyskland har köttkonsumtionen minskat sedan dioxinskandalen och då hamnar det tyska köttet här i våra svenska köttdiskar.
Håkan Lundgren säger att man kan lita på att de svenska grisarna mår bra, trots Djurrättsalliansens bilder på vanskötta grisar från 2009.
- Det gynnar ingen grisuppfödare att ha sjuka djur, det är friska och pigga grisar som växer. Vi har en bra djurskyddslag i Sverige och vi måste kunna lita på att den fungerar.