"Vi måste skapa bättre samarbete"

Ordförande för Flottans män, Gunnar Bengtsson, berättar om de nya planerna.

Carl-Erik Edström som var värd för Flottans mäns besök i Västervik med riksförbundets ordförande Gunnar Bengtsson, uppväxt på Händelöp. Foto: ANDERS LILJEGREN

Carl-Erik Edström som var värd för Flottans mäns besök i Västervik med riksförbundets ordförande Gunnar Bengtsson, uppväxt på Händelöp. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2004-05-17 01:00
De började 1935 som lobbyister för ett starkare försvar. I dag är Flottans män en ren kamratförening. Men det hindrar inte ledande män i föreningen att ha synpunkter på försvarspolitiken och säkerheten i vårt land.
Föreningens ordförande sedan åtta år är den förre chefen för marinkommando ost, kommandör av 1: graden Gunnar Bengtsson. Han deltar fortfarande, som pensionär, livligt i försvarsdebatten. Han har under åren framfört sina åsikter, bland annat på VT:s debattsidor.
I helgen hade Flottans män riksmöte i Västervik. Gunnar Bengtsson redogjorde då för den nya försvarsutredningen som är under arbete. Bengtsson har själv deltagit som sakkunnig.
När den gamla hotbilden med invasion över gränserna har tonat bort och terrorn istället växer upp som det största hotet är det hög tid att våra lagar och regler för samarbete mellan försvaret, polisen och kustbevakning, stärks , menar Bengtsson.
- Vi måste skapa en bättre samarbete mellan civila och militära organisationer, säger ham.
Han ger ett exempel på hur besvärlig verkligheten kan vara när olika myndighetsutövare ska hjälpa varandra.
- När en civil person hotade människor med gevär i en liten stad i Norrland kunde inte polisen snabbt ta sig dit med försvarets helikopter, berättar Gunnar Bengtsson.

I stället tvingades polisen sitta flera timmar i bilar medan dramat pågick.
- Det krävs lagändring för att vi ska kunna ändra på sånt, säger Gunnar Bengtsson.
I dag kan vi inte känna oss säkra bara för vi bor i ett icke krigförande land. Terrorismen känner inga nationer och gränser.
- Terrorn har flera ansikten, men syftet är alltid detsamma, att skapa rädsla och skräck för att få gehör för sina krav, religiösa eller politiska, anser Bengtsson.
Men allt var inte så allvarligt under riksmötet. Under lördagen blev det marina besöket i Västervik högst påtagligt.
I Fiskarehamnen ordnade museet en liten marin utställning. Vid bryggorna låg båtar från Västerviks träbåtsförening, Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet och Sjövärnskåren.
Och på gator och torg kunde vi höra Hemvärnets musikkår från Kalmar län spela. Det var nämligen också Hemvärnsmusikens dag.
- Det är musiker från hela länet som strålar samman tio-tolv gånger om året. Vi kommer från Överum i norr till Lindås i söder, berättar Thomas Åstrand.
Han hade en svettig dag. Han skulle också dirigera Västerviks manskör mellan spelningarna med musikkåren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!