Fredrik Ohlsson är intressant att prata med av flera skäl i ämnet multiarena. Han har en lång bakgrund som tränare i Västerviks IK, och han har erfarenhet som eventarrangör i Västervik. Han är till exempel drivande i den återuppväckta Drakbåtsfestivalen som äger rum i juli.
2017 grundade han en Facebookgrupp till stöd för en multiarena i Västervik. Den har numera 1600 följare. Det var Västervik IK:s avancemang i seriesystemet som fick honom att starta gruppen.
– Sedan dess har väl engagemanget gått i sjok. Det har ju gått en tid sedan dess, lite för lång tid. Men faktum kvarstår: Ska Västervik ha en professionell verksamhet inom ishockey så behövs det en modern arena, säger han till oss.
Med det menar han inte bara rink, omklädningsrum och läktare. Det behövs restauranger och utrymmen som kan ge kringinkomster till verksamheten. Men det handlar inte bara om elitlagets behov. Han lägger till att i takt med att klubbens ungdomsverksamhet växt så har behovet av en andra isyta ökat.
Till det kommer att han tror på idén om en multiarena. Ska Västervik växa utanför sommarsäsongen behövs en arena för större evenemang.
– Det går inte att ta hit en artist för miljonbelopp och få en publik på 200 personer. Det bär sig inte.
Fredrik Ohlsson tycker att Västervik ska känna sig lyckligt lottad med två stora publiklag: Västervik speedway och hockeyklubben.
– Då är det viktigt att de har arenor så att de kan hålla sig kvar.
En del ifrågasätter om arenor för elitlag och kommersiella evenemang är en fråga för kommunen. Inte när resurserna är knappa. Hur ser du på ett sådant argument?
Han börjar med att nämna att han jobbar inom skolans värld.
– Det är klart att jag ser att vi måste satsa på skolan, och på våra barn och ungdomar, men jag ser inget motsatsförhållande i det.
Han ser tillgång till bra idrottsarenor som något grundläggande för en attraktiv boendemiljö.
– Det var någon som skrev i Facebookgruppen att redan de gamla grekerna bygge idrottsarenor för att sprida glädje hos befolkningen. Jag tycker att det är en kommunal angelägenhet att vi har samlingspunkter att mötas kring.
Han lägger till att han tycker att man inte kan bygga för byggandets egen skull, eller bygga enkom för ett elitlag. Fredrik Ohlsson ser arenan som en mötesplats – ett modernt Folkets hus.
Räcker marknaden i Västervik under vinterhalvåret till för så stora event?
– Man kan inte bygga och tro att byggnaden kommer att fylla sig själv. Det kommer att vara otroligt viktigt vilka aktörer som kommer att driva anläggningen tillsammans.
När det gäller vad man ska fylla arenan med för publikdragande event utöver elithockey, så har han ett tips.
– Dragningskraften i barn- och ungdomsidrott när det gäller att samla folk är klart underskattad.
Då påminner han om att om man ska kunna arrangera turneringar och cuper så ställer det krav på kringutrymmen som omklädningsrum.
Han ser det inte som omöjligt att fylla arenan med liv.
– Jag såg på dokumentären om Hultsfredsfestivalen häromveckan. Där lockade man 25 000 personer. Så det är klart att det går. Men det räcker inte med att bygga en byggnad.
Har du något drömevenemang för arenan?
– Inte som jag tänkt på, svarar Fredrik Ohlsson, men lägger till:
– Ska man ta det i sportens värld så vet jag att Västervik en gång i tiden var med och petade i någon form av juniormästerskap. Kunde vi få JVM vore det jättehäftigt.
Artikeln har korrigerats. Vi uppgav tidigare felaktigt att Drakbåtsfestivalen äger rum i augusti. Korrekt datum är den 8 juli.