För fem år sen startade projektet "I Västervik dricker vi mindre".
- Det är ungefär en stor högstadieskola i antal med barn och unga i Västervik som är utsatta för alkohol i för stor konsumtion. Det tycker vi är för mycket då dessa barn känner sig rädda och beskriver onyktra personer som några slags konstiga marsmänniskor. Barn har ett otroligt stort behov av trygghet, säger Leif Svensson, projektledare och skolsköterska på Västerviks gymnasium.
Västervik har, sen projektet startade, 34 utbildade instruktörer i livskunskap.
- De försöker att förändra levnadsvanor hos folk, att få folk att dricka mindre. Alkohol får folk till våldsbrott där 80 procent av alla dessa är relaterade till alkohol, och det vill vi få ner.
Projektet strävar även efter att få arbetsplatser att garantera att ingen anställd levererar alkohol till minderåriga.
Dricks det mindre i Västervik nu sen projektet startade?
- Vi har inte sett att det dricks mindre, men inte att det dricks mer heller. Vi är dåliga på mätningar i Sverige. Säger vi ingenting tror folk att det är ok. Titta bara på rökningen. Ingen har sagt något om det på flera år och vips så röker var och varannan ungdom nu.
Vad kan den enskilde individen göra för att få ner alkoholmissbruket?
- Vi kan inte förändra någon förutom oss själva, men vi kan väcka tankar hos folk runtomkring oss. Vi måste rannsaka oss själva. Hur viktigt är det för dig att dricka när barn finns i närheten? Är du så spänd att du måste dricka för att slappna av? Jag säger inte att vi måste sluta dricka alkohol, men vi borde dricka mindre, avslutar Leif Svensson.