"Vi måste öka förståelsen för alternativmedicin"
Det finns en uppsjö av mer eller mindre etablerade alternativmedicinska metoder. Många som känner att de inte blivit hjälpta av den traditionella medicinen vänder sig hit.
Alternativmedicin. Många som har tröttnat på långa väntetider och korta läkarbesök hos landstinget vänder tittar efter en alternativ behandlingsmetod och här finns hundratals, mer eller mindre erkända behandlingar att välja mellan. En av de vanligaste är massage. Det här är en speciell metod som kallas Bowenterapi och vi kommer att berätta mer om den senare i veckan. Foto: Elin Lundholm
Foto:
Vad som fungerar och vilka åkommor de är bra mot finns det fortfarande ganska lite forskning om, men allt eftersom fler intresserar sig för ämnet satsats det mer på forskning. På Karolinska institutet i Stockholm har några forskare inriktat sig på området komplementärmedicin. Komplementärmedicin är en annan benämning på alternativmedicin.
Vilka metoder som fungerar och vilka som inte fungerar är däremot fortfarande svårt att säga.
- För att vi ska kunna säga det så måste det vara evidensbaserat, det måste alltså vara mätbart, säger Tobias Sundberg, forskare inom komplementärmedicin på Karolinska institutet.
Och det är ofta problemet för utövarna av alternativa behandlingsmetoder. Det är svårt att bevisa sambandet mellan behandling och resultat.
Den svenska lagstiftningen gör också att vissa metoder, som till exempel örtmedicin, är nästan omöjliga att använda sig av.
- Det juridiska bestämmer vad man får och inte får göra. I Norge har de skrivit om sin lagstiftning för att underlätta forskningen inom komplementärmedicin, säger Tobias Sundberg.
I Kalmar län planerar nu landstingsfullmäktige att titta på alternativmedicinens möjligheter. I sina kompletteringar till landstingsplanen för 2007-2009 ger politikerna landstingsdirektören i uppdrag att ta fram ett program för att underlätta integrering av komplementär- och alternativmedicin i hälso- och sjukvården.
- Men det viktigaste är att vi satsar på utbildning inom området, säger Lena Segerberg (s), landstingsråd i Kalmar län.
- Vi vill öka kunskapen hos vår personal så att man ska kunna tala om för sin distriktsläkare att man har använt sig av en komplementärmedicinsk behandling. Nu tycker många att det kan kännas lite pinsamt.
Hon tycker det är viktigt att arbeta för en ömsesidig förståelse av varandra.
- Alla behöver inte tycka att det är bra, men vi måste se till att man inte motverkar varandra. Det är viktigt för den enskilde patienten, säger hon.
Västerviks-Tidningen har träffat flera utövare av alternativmedicin. Alla berättar om att människor vänder sig till dem för att de känner sig förbisedda av den vanliga vården. Många upplever att läkarna inte har tid eller ork att bry sig. De skriver ut en medicin mot problemet man söker för och sedan är det bra.
- Vi behandlar hela människan, inte bara en liten del. Allting hänger ihop och för att man ska bli frisk räcker det inte att behandla den delen som gör ont, man måste även ta reda på orsaken till att det gör ont och behandla den, säger Magnus Carlsson, kiropraktor och massör i Västervik.
Lena Segerberg håller med om att den personliga kontakten mellan läkare och patient är något som tyvärr brister, särskilt inom primärvården.
- Det beror på att vi saknar läkare inom primärvården. Vårt mål är ju att man ska ha en läkare som man vänder sig till och lär känna lite bättre. Kommer man då med ett problem vet han eller hon kanske att det är något annat som ligger bakom och kan fråga efter det, säger hon.
Alternativmedicin
Artikelserie om alternativmedicin. Den första delen är en presentation av vad alternativmedicin innebär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!