"Vi måste ge jorden en chans att överleva"

Rolf Bjelke och Deborah Shapiro har bott tillsammans på sin segelbåt i 34 år. I oktober förra året hade deras film om Södra oceanen, Vildmarkshav, premiär och på måndagskvällen visades den för ett fullsatt Bryggaren. Budskapet i filmen är starkt och viktigt: Se på vår vackra jord, snart finns den kanske inte kvar längre.

Deborah Shapiro  och Rolf Bjelke vill med filmen Vildmarkshav visa hur vacker jorden är så att vi ska vilja rädda planeten från miljöförstöringen.Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Deborah Shapiro och Rolf Bjelke vill med filmen Vildmarkshav visa hur vacker jorden är så att vi ska vilja rädda planeten från miljöförstöringen.Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-02-14 00:00

Södra oceanen, eller Antarktiska oceanen som det egentligen heter, är allt det hav som omfattar kontinenten Antarktis.

Rolf och Deborah har varit där tre gånger med båten Northern Light och den tredje resan blev filmen som de visade på Bryggaren under måndagskvällen: Vildmarkshav.

Filmen som tog tre och ett halvt år att göra har ett stort och viktigt budskap.

- Vi måste ge jorden en chans att överleva, säger Rolf.

Han menar att Södra oceanen är jordens viktigaste hav och största vildmarksområde.

Filmen ska få dem som ser den att älska jorden och uppskatta skönheten och rikedomen i naturen och djurlivet. Rolf och Deborah berättar att de trivts bra längst ner på jorden.

- Men vem skulle inte trivas på en plats där jorden nästan är oförstörd? säger Rolf.

Tillsammans har paret ett 30-årigt bildarkiv från deras resor. Sammanlagt har de seglat runt jorden elva varv och Deborah berättar att det inte alltid är samma platser de återvänder till.

- Antarktis har förändrats. När vi kom tillbaka dit och såg på de bilder vi tagit 20 år tidigare kunde vi se att hela glaciärer flyttats flera sjömil och att is bara försvunnit. Men det sorgligaste är att se all plast.

Deborah berättar att plasten i havet ökar och att man en vindstilla dag kan se att havet runt Antarktis är nedskräpat av plast. Det är ett slutet system, säger hon. Tappar man något i havet i här kan det förr eller senare hamna i Södra oceanen. Rolf säger att det dör tusen sköldpaddor per år utanför Azorerna på grund av att de fått i sig plast som täpper till deras matsmältningssystem.

- Om vi inte börjar agera intelligent och gör någonting kommer det gå åt skogen. Lidandet på jorden är enormt och om vi fortsätter förstöra planeten kommer naturen till slut att straffa oss hårt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om