"Vi måste bli bättre"
Jämställdhetskonsulten Ann-Katrine Roth föreläste på kommunseminarium.
Det säger Ann-Katrine Roth, jurist och jämställdhetskonsult, tidigare medarbetare på Jämo. I går talade hon om jämställdhet och framför allt de lagar och regler som gäller på området vid ett seminarium för kommunens jämställdhetsombud.
- I Sverige måste vi förbättra vår jämställdhet. EG-lagstiftningen ställer högre krav än den svenska både för jämställdhet och integration.
Genom Sveriges anpassning till EU menar hon att frågan kommer att komma upp till diskussion mer inför kommande förändringar i den svenska lagstiftningen.
Gunnel Candlow arbetar som personalsekreterare på Västerviks kommun:
- Att vi fortfarande har brister i jämställdheten ute på förvaltningarna innebär att cheferna behöver ta den här frågan mer på allvar. Man vet att vi ska ha jämställdhet men man vet inte tillräckligt om vad lagar och regler säger.
- Ja, mer kunskap behövs för att inte arbetsplatsen ska hamna i en diskrimineringssituation, menar Ann-Katrine Roth. Om attityderna innebär att man inte arbetar för jämställdhet då innebär det också att man inte följer de lagar vi har och som har stiftats i en demokratisk process.
Förvaltningscheferna var också inbjudna men seminariet krockade med en annan chefskonferens, som de flesta chefer valde i stället.
Lönerna är ett område där jämställdhet ännu inte råder. I samhället finns otaliga exempel på att män har högre lön än kvinnor för likvärdiga jobb. Dessutom tjänar kvinnor generellt sett mindre än män, både beroende på deltidsarbete och att de traditionella kvinnojobben har lägre lön.
- En del av löneskillnaderna mellan könen hos de kommunanställda är säkert diskriminering, tror Ann-Katrine Roth. Men man måste också analysera uppgifterna djupare och se var skillnaderna finns.
Det gäller skillnader i befattning, typ av arbeten och formell kompetens.
- Det är svårt att göra rättvisa jämförelser, säger Gunnel Candlow. Det finns system för att till exempel poängsätta olika delar i ett arbete och kunna jämföra olika arbeten med varandra. Vi har övervägt om vi ska använda något sådant system i kommunen men har stannat vid kommunförbundets rekommendation att jämföra befattningar.
Ann-Katrine Roth är optimist och tror att flera av jämställdhetsproblemen på arbetsmarknaden kommer att lösa sig av sig själv i framtiden. Inom tio, femton år går alla fyrtiotalisterna i pension och då blir det arbetstagarnas marknad när dessa ska ersättas.
- Då måste man erbjuda bättre villkor för att få arbetskraft. Då har vi inte råd att leva kvar i det gamla längre om vi ska behålla dem vi har och rekrytera nya till arbetsplatserna i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!