?Vi hjälper barnen att bo kvar där de hör hemma?

Västervik2005-04-04 00:34
Lars-Erik Palm från rikskansliet talade om katastrofarbetet på årsmötet i Kalmarlänsdistriktet av Rädda Barnen.
121 miljoner kronor fick Rädda Barnen i Sverige in efter tsunamikatastrofen. 8,9 av dessa miljoner samlades in av lokalföreningarna i landet, bland annat i Västervik. Hur de pengarna används berättade Lars-Erik Palm vid Rädda Barnens distriktsårsmöte för Kalmar län, som hölls i Västervik på lördagen:
? Först gjordes akutinsatser för att ge folk tak över huvudet, medicin, mat och rent vatten. Massor med tält har skickats ut till byarna där husen förstörts.
Han arbetar på Rädda Barnens kansli i Stockholm med planering och redovisning av insamlingsresultat. Sedan den 27 december har han enbart arbetat med tsunamikatastrofen.

Efter det akuta skedet har mycket insatser gjorts för att kunna återförena familjer och framför allt att hjälpa barn att hitta anhöriga, vänner eller grannar och om inte sådana finns, åtminstone hitta tillbaka till sin hemby för att kunna bo där de känner sig hemma.
? De ska inte behöva skickas bort till barnhem.
För Rädda barnen är barnrättsperspektivet det viktiga, och det sätts i främsta rummet även när man arbetar tillsammans med andra hjälporganisationer.
? Risken för trafficking och kidnappning till barnprostitution finns och därför arbetar vi med att samla barnen i grupper tillsammans med vuxna, om de inte har egna anhöriga, berättar Lars-Erik Palm.

Hur mycket av de insamlade medlen går till administration? Det är den vanliga frågan vid insamlingar berättade Eivor Petersson från Västervik, vice ordförande i distriktsstyrelsen. Svaret är mellan tio och tolv procent hos Rädda Barnen.
? Det kan vara så lågt eftersom vi fick in så mycket pengar, säger Lars-Erik Palm. Tio procent av 121 miljoner är tolv miljoner och det räcker för den administration vi har. Den centrala administrationen tar bara fem procent, resten är kostnader i samband med insamlingar, till exempel att skicka ut information.
? Så pengarna går verkligen till hjälp.

Vid årsmötet hölls val till styrelsen, varav ett nyval där Gerd Walman valdes in som ledamot. Ordförande är Marianne Brandén från Kalmar och i distriktsstyrelsen ingår ytterligare nio personer.
Liksom i många andra ideella organisationer är rekryteringen på styrelseposter och andra uppdrag ett problem:
? Vi har diskuterat hur vi ska hitta andra sätt att arbeta aktivt i verksamheten. Projektarbete verkar för många vara mer intressant än det traditionella styrelsearbetet och kanske får vi tänka om i framtiden, säger ordföranden Marianne Brandén.
I Kalmar läns distrikt av Rädda barnens Riksförbund ingår nio lokalföreningar, varav Västerviksföreningen är en.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om