"Vi hinner inte rycka ut"
Var tredje polis i glesbygd tvingas lämna larm utan åtgärd.
Åtta av tio ordningsvakter känner sig ibland tvungna att arbeta med uppgifter som faller inom ramen för polisens ansvarsområde, samtidigt som drygt var femte ICA-handlare i glesbygdskommuner betalar för bevakning polisen borde ha tillhandahållit.
96 procent av poliserna uppger att de ibland måste åka längre än tio mil vid en utryckning.
Det här visar en färsk undersökning som Polisförbundet och Transportarbetareförbundet låtit göra bland poliser, ordningsvakter, kommunstyrelseordföranden och ICA-handlare i landets 23 glesbygdskommuner.
- Problemen är på många områden desamma även här i norra Kalmar län, säger Västervikspolisen Thomas Carlsson som är vice ordförande för Polisförbundet i Kalmar län.
Polisförbundet och Transportarbetareförbundet har stor förståelse för att de som lever och verkar i glesbygden känner en frustration över situationen, samtidigt som man varnar för den trend i form av olika statliga utredningar som innebär att ordningsvakter kan komma att få ökade polisiära befogenheter.
- Polisförbundet är emot att ordningsvakter ges utökade polisiära befogenheter. Vårt och deras arbete får inte smälta samman så att en gråzon bildas, säger Thomas Carlsson.
- Allmänheten måste ha rätt att kräva att det finns en tydlig gräns för vad en polis respektive en ordningsvakt ska och får göra. En polis utbildas under flera år, ordningsvakt under bara ett par veckor, säger Thomas Carlsson.
Enligt Polisförbundet är det viktigt att finna lösningar för både kort och lång sikt:
- Här i Kalmar län har vi många äldre poliser. Man har lovat att nya ska komma. Då gäller det att vi i god tid utbildar handledare som kan ta sig an dem.
- Med den personalsituation vi har idag kan det bli ett problem. Handledare måste också kunna avsätta tid från sitt vanliga arbete, till jobbet med handledning, framhåller Thomas Carlsson.
Långsiktigt är det nödvändigt med flera poliser. Det utbildas ett stort antal idag, men i väntan på dem är det avgörande för medborgarnas trygghet att man snabbt löser situationen.
Lösningar kan enligt Polisförbundets ordförande Jan Karlsen vara ett ökat inflytande för enskilda poliser när det gäller organisering av arbetet och rätten att själva fatta fler beslut nära medborgarna.
De största hoten enligt alla tillfrågade parter är personal- och resursbrist inom polisen liksom åldersstrukturen, bristande förebyggande arbete, svårigheten att attrahera unga poliser, långa avstånd samt hot om nedläggningar av polisstationer.
Poliser uppger framför allt att de tvingas avstå från att åka på larm på grund av stora avstånd.
Framför allt bortprioriteras larm som inbrott, stölder, rattfylleri, samt olika typer av våldsbrott där gärningsmannen inte finns kvar på platsen.
- Under mitt senaste nattpass i förra veckan fick vi åka från Västervik till Målilla för att jaga biltjuvar. Ibland får vi rycka ut till Virserum, dit det är tolv mil, berättar Thomas Carlsson.
Under helgerna är det lite bättre bemanning, men under vardagsnätterna har man näst intill Norrlandsproblem även här i norra Kalmar län.
- Förutom två bilar nere i Kalmar, som även har Öland att se till, finns det då bara en bil i Oskarshamn och en i Västervik.
När det är personalbrist får även trafik- och gränspolisen rycka in och hjälpa till. Just nu låter sig dock inte heller det göras, eftersom länets halva polisstyrka ju har semester.
Dessutom går det under denna vecka åt en massa extra polisresurser för Visfestivalen i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!