Politiker välkomnar satsningar på solcellsparker

Marcus Fridlund (S), oppositionsråd, är positiv till satsningar på nya solcellsparker – men höjer samtidigt ett varningens finger.

Marcus Fridlund (S) och Harald Hjalmarsson (M) är positiva till nya solcellsparker i kommunen.

Marcus Fridlund (S) och Harald Hjalmarsson (M) är positiva till nya solcellsparker i kommunen.

Foto: Caroline Petersson/Andreas Johansson/Jonas Weissglas

Västervik2023-09-17 18:00

Marcus Fridlund ser solceller som en bra källa till klimatsmart elproduktion. De förorenar inte marken och är lätta att plocka bort ifall man skulle vilja använda marken till något annat. 

Det allra bästa, tycker han, vore att utnyttja befintliga större tak, så att man inte behöver ta bort skogar eller jordbruksmark. 

– Man måste i så fall visa på nyttan av solceller är större än skogen. 

undefined
Marcus Fridlund (S) är kommunens oppositionsråd.

Att kommunerna – som lagen ser ut nu – inte har någon rådighet över tillståndsprocessen tror han dock kan bli ett bekymmer.

– Jag kan tycka att kommunen ska ha något att säga till om. Vi kan peka ut mark som är strategiskt viktig, att några av orterna ska växa åt ett visst håll, men om det området exploateras så kan det sätta käppar i hjulet för etableringar. 

undefined
Solcellspark från Strängnäs.

Även kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) tycker det är bra med satsningar på solkraft. Det behövs mer hållbar energi och i vår kommun kan solcellsparker vara ett sätt att bidra. 

– I grund och botten är jag för en stark äganderätt, och jag känner mig trygg med den myndighetsutövning som ansvarar för tillståndsprövningen. 

undefined
Harald Hjalmarsson är positiv till nya solcellsparker, även om han tycker det låter det låter "ogreppbart" med en 380 hektar stor park (som planeras norr om Överum).

I dag har kommunen inget direkt inflytande över om solparker får tillstånd eller ej, men Harald Hjalmarsson tror att det kommer förändras i takt med att solcellsbranschen utvecklas. Han berättar också att placering av energiproduktion är något som kommer att tas upp i kommunens nya översiktsplan. 

– Med tanke på kommunens storlek har vi goda förutsättningar att producera el – frågan är bara var. 

Solceller och miljön

Den miljöpåverkan som solceller orsakar sker främst vid tillverkningen, enligt Energimyndigheten. 

Knappt 70 procent av världens solceller tillverkas i Kina där en majoritet av energin som används vid tillverkningen är fossil. 

I en svensk kontext tar det ungefär två till tre år för en solcellsanläggning att producera lika mycket energi som det går åt för att tillverka, transportera och driva den. En solcellsanläggning har en generellt beräknad livstid på 25-30 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!