I en intervju i fredagens VT hävdade kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) att det stora underskottet - sammanlagt nära 60 miljoner - för 2011 kom som en överraskning. Nästan lika förvånad blev hans kollega i kommunstyrelsen, socialdemokraten Tomas Kronståhl.
- Vi trodde inte att vi skulle gå 60 miljoner back.
Han medger att även han, som ledamot i kommunstyrelsen, har ett ansvar för den havererade ekonomin. Samtidigt, menar han, har oppositionen utfärdat varningar. I en debattartikel i höstas kritiserade Tomas Kronståhl majoritetens sätt att hushålla med pengarna, och menade att det inte fanns någon "luft" i den ekonomiska administrationen.
Socialdemokraterna har tidigare ifrågasatt de tvärsektoriella uppdragen, och krävt en redovisning av vad de gett i pengar.
- Vi ställde frågor på vägen, men vi fick inte särskilt tydliga svar. Framför allt inte när det gäller de tvärsektoriella uppdragen.
Även Tomas Kronståhl menar att det klickat i kommunikationen mellan tjänstmännen och politikerna, och tror att oklarheter kring ekonomichefstjänsten kan ha bidragit till det. Kommunen testade ett tag att ha två kommundirektörer, varav en hade ekonomiansvar, för att sedan gå tillbaka till det gamla systemet med en kommundirektör och en ekonomichef. Då slutade ekonomichefen Helena Sjöholm, och ersattes av en tillförordnad chef. Som nu bytts ut mot en ny chef.
Men Kronståhl vill inte lägga över ansvaret på tjänstemännen.
- Den politiska ledningen har ansvaret, och majoriteten har det yttersta ansvaret.
Harald Hjalmarsson sa i fredagens tidning att den nyinrättade serviceförvaltningen förmodligen kommer att avvecklas. Något som Socialdemokraterna förespråkade i sin strategiska plan inför 2012- 2014, berättar Tomas Kronståhl.
- Det gläder mig att även Hjalmarsson vill se över det dubbelarbete som utförs i kommunens centrala delar.
Tomas Kronståhl säger "varken bu eller bä" om Hjalmarssons invit till ett utökat samarbete mellan M och S. Han stänger inte dörren, men menar att han och kommunalrådet måste sätta sig ner och prata om hur det skulle kunna se ut. En koalitionsregering, som finns i bland annat Åtvidaberg och Nybro, är han tveksam till.
- Det är inte bra om det uppfattas som att vi går in och stöder Moderaterna.
Samtidigt tror han att det är viktigt med en bred majoritet i den svåra situation kommunen befinner sig i, för att få en bred uppslutning bakom besluten.
- Det viktigaste är att vi får ordning på kommunens ekonomi.