"Vi behöver en sådan här bedömningsmall"
Regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton kommenterar det lokala arbetet i Västervik.
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton vill se mer samarbete mellan kommun och landsting, en bättre farlighetsbedömning tidigt i vårdkedjan och mer pengar till psykiatrin. Han berättar också att man på samordningsenheten ska se över om det behövs en mellanform mellan den psykiatriska slutenvården och öppenvården.
Foto:
På psykkliniken i Västervik har en ny sådan bedömningsmall tagits fram, Viol-10.
- Om det är tillräckligt, det vet jag inte, säger Anders Milton. Det finns andra liknande bedömningsmallar som man arbetar med på andra kliniker. Det kan man göra under några år och utvärdera dem sedan och se vad utfallet blir.
Ett sådant verktyg behövs för att skydda den enskilde menar han. Det ska användas för att bedöma den akuta situationen och man ska komma ihåg att det är en färskvara.
- Vad vi behöver är att få fram något som är hållbart, men enhetlighet har inget egenvärde. Det viktiga är att det är ett säkert instrument.
Västervik har både boende och sysselsättning för psykiskt funktionshindrade, men för lite och knappast något att erbjuda på fritiden. Pengar saknas. Vad kan man göra för att förbättra? Är Solkraftprojektet i Skellefteå en bra väg, med sin blomstrande småföretagsamhet?
Anders Milton har inte besökt det men hört talas om det:
- Ja, det är en bra metod att arbeta mer med småföretag.
I Västervik finns en oro för att det lokala näringslivet skulle slå bakut om psykiatrin börjar konkurrera på marknaden.
- Det hoppas jag inte. Det är viktigt att få med det lokala näringslivet i arbetet. Möjligen behövs det regeländringar till exempel om hur mycket man får tjäna.
700 miljoner har avsatts i extra anslag till psykiatrin. Hur ska man göra för att kunna få pengar?
- Man måste söka pengarna och för att få dem krävs en plan. Det finns också befolkningskriterier kopplade till fördelningen. Det krävs även att det ska vara gemensamma projekt med både kommun och landsting, eller att kommun och landsting är överens. Säger landstinget i regionen att alla pengarna kan gå till kommunerna i området, då är det okej också.
- Pengarna kan gå till sysselsättning eller boende, till exempel till mobila team. Hur man har ordnat verksamheten varierar så mycket mellan de olika kommunerna i Sverige och därför får man bestämma själv hur man vill använda dem, säger Anders Milton.
- Kommuner och landsting borde prioritera det här området mer. Vi vill inte att de pengar man ansöker om ska innebära att mindre pengar satsas i den egna budgeten.
I Sverige pågår den statliga Ansvarsutredningen vars uppgift är att se över hur det offentliga Sverige ska organiseras i framtiden. I debatten har ställts krav på att skrota landstingen och i stället låta regionförbunden ta över ansvaret för vården.
Ska staten ta över psykvården igen? Eller regionförbunden?
- Nej det tror jag inte. Det kommunala engagemanget är oerhört viktigt att ha med i arbetet i psykiatrin. Vi har haft kontakt med Ansvarsutredningen men den frågan kommer nog inte upp där. Och det ligger så långt fram i tiden, ända till 2007, innan den ska vara klar.
- Samarbetet mellan kommuner och landsting är mer en fråga om kultur än om huvudmannaskap, det måste kunna överbryggas, menar Anders Milton.
För en tid sedan besökte han Västervik och talade då på ett seminarium för dem som arbetar i den psykiatriska vården och omsorgen.
Han talade också om det som ligger bakom hans utnämning, de våldsbrott som skett på senare år:
- Alla dessa förövare var kända av både polis och socialtjänst långt tidigare. Allvarligt talat gör vi inte mycket för att hjälpa dem tidigt, innan de har begått brott. Hur kan vi bli bättre på att ge stöd tidigare till de barn och ungdomar som är i riskzonen? Många av dem går ett ganska olyckligt liv till mötes, många hamnar i fängelse.
Här nämns det norska förebyggande arbetet som ett bra exempel, där terapeuter tidigt tar kontakt med familjer med problembarn. Det har lett till en kraftigt minskad ungdomsbrottslighet.
- Vi vet att det går åt helvete för de här, ärligt talat. Metoderna hjälper. Har vi råd att avstå från att använda dem?Fotnot: Solkraft i Skellefteå presenterades i en artikel den 19 mars. Det är ett kommunalt arbete i den psykiska omsorgen i småföretagsform.
MiltonpengarnaMiltonpengarnaFör Kalmar län finns 8 345 000 kronor avsatta av de 400 miljonerna. Fördelningen sker lokalt enligt överenskommelse mellan landsting och kommuner. Om en strikt fördelning efter befolkningsmängden sker kommunvis innebär det att 1,3 miljoner kronor går till Västerviks kommun.
Dessutom finns en pott på 100 miljoner kronor i projektpengar som tilldelas efter ansökan.
Information finns på http://www.sou.gov.se/psykiatri/ som är psykiatrisamordningsenhetens hemsida.
Dessutom finns en pott på 100 miljoner kronor i projektpengar som tilldelas efter ansökan.
Information finns på http://www.sou.gov.se/psykiatri/ som är psykiatrisamordningsenhetens hemsida.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!