"Vi är inte mot datorer"
Allt fler ungdomar blir beroende av dataspel och efter en insändare i Västerviks-Tidningen har en stödgrupp bildats i Studieförbundet vuxenskolans regi.
För datorer men mot beroende. Nu bildas en stödgrupp för föräldrar som oroar sig för att barnens datorvanor. Lotta Carlsson, Kristina Sommevåg och Anette Norlin vill dela med sig av sina erfarenheter när det gäller att sätta gränser för datoranvändande.Foto: Mattias Ahlm
Foto:
Hon fick kontakt med en av insändarskribenterna, Anette Norlin, och de har nu bestämt sig för att starta en stödgrupp för föräldrar som är oroliga över hur mycket dataspel deras barn spelar.
- Men vi är inte mot datorer, jag gillar datorer och tycker själv det är roligt att spela, säger Anette Norlin.
- Det vi vill är att hjälpa ungdomarna att hitta en balans i spelandet, så att det inte går för långt.
Både Anette och Kristina har själva söner i dataspelsåldern och vet hur svårt det kan vara att sätta gränser.
- Problemet är ju, att när man pratar med ungdomarna så tycker de inte att spelandet är ett problem. Men när ett avbrott för att äta leder till tjurighet och ilska, då är ju frågan vad de håller på med. Och ofta sitter de uppe hela nätterna och spelar, vänder på dygnet och orkar inte med skolan, säger Kristina Sommevåg.
I Annettes hem har hon tagit beslutet att låsa in sladdarna till datorn och tv-spelen. Sedan får barnen en timme var varje dag att använda till det de vill göra.
- Vill de spela får de göra det eller vill de chatta och kolla sin e-mail kan de göra det. Men börjar de bråka om datorn eller spelen så åker sladdarna in igen, säger hon.
- Visst blir de arga på mig ibland, men de vet vad som gäller.
Anette, Kristina och Kristinas kollega Lotta Carlsson tror att det är många föräldrar som kan behöva hjälp med att sätta sina gränser och att hitta andra aktiviteter som familjen kan göra tillsammans. Stödgruppen ska vara en möjlighet för föräldrar att träffas och prata, men de vill även vara mer handlingskraftiga än så.
- Vi vill kunna hjälpa till rent praktiskt. Se vad man kan göra i respektive familj.
Just nu diskuteras planer på behandlingshem för dataspelsberoende i olika delar av landet men de tycker att något borde kunna göras innan det går så långt.
- Föräldrarna ska ha argument och verktyg för att sätta de här gränserna och vi måste hjälpa varandra, säger Anette Norlin.
- Samtidigt är dataspelen en del av det sociala livet och det kan vi inte ta ifrån ungdomarna. Men det går inte att kompromissa med beroende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!