"Vi är inte alls slappa"

- Jag har aldrig under tre år här på medieprogrammet känt att någon lärare inte gett mig allt det stöd jag behöver. - Att vi elever bara skulle gå omkring och slappa på dagarna är mycket kränkande och gör oss elever uppriktigt ledsna.

Inte alls slappt. Varken vi elever eller våra lärare här på medieprogrammet är slappa. Vi känner inte alls igen den bilden, säger från vänster Fredrik Johansson, Mikaela Thorngren, Josua Pedersen och Theresia Österlund.

Inte alls slappt. Varken vi elever eller våra lärare här på medieprogrammet är slappa. Vi känner inte alls igen den bilden, säger från vänster Fredrik Johansson, Mikaela Thorngren, Josua Pedersen och Theresia Österlund.

Foto: Steiner Anders

Västervik2007-11-09 00:07
Det säger Fredrik Johansson, elev i årskurs 3 på medieprogrammet vid Västerviks gymnasium, med anledning av VT:s artikel på torsdagen där programmet kritiserades skarpt av åtta elever som slutade där i somras.- Varken elever eller lärare känner igen sig i kritiken. Eleverna känner sig ledsna och kränkta, säger Jan-Olof Andersson, rektor för medieprogrammet sedan januari i år.De tidigare eleverna anser utbildningen vara undermålig och slapp. "Vissa elever klarar inte att själva ta ansvar för sina studier och ser medieprogrammet som tre slappa år på gymnasiet".Även flera lärare på programmet kritiseras för att vara oengagerade och "bara gå och vänta på sin pension".- Lärarna är bra. De visar alltid noga vad vi ska göra och berättar varför vi ska göra en uppgift. De sätter samtidigt en deadline. Det datumet SKA uppgiften vara klar. Du slipper aldrig undan någonting, säger Fredrik Johansson.Klasskamraten Mikaela Thorngren håller med:- Vi känner inte alls igen oss i den kritik som de tidigare eleverna framför. Det handlar om helt skilda bilder av hur vi uppfattar undervisningen. Vi tycker helt annorlunda!- När man fyllt 18 måste man kunna ta ansvar för sig själv och sina studier. Det är ju ens egna betyg och ens egen framtid man styr över, tillägger hon.De mediaelever som kontaktade VT på torsdagen medger att det finns elever som slappar på alla gymnasieprogram.- Men det är inget typiskt för media.Eleverna på medieprogrammet tycker det är tråkigt att de ska behöva stämplas och hånas som "slappa" av andra elever på gymnasiet. Mycket bottnar i okunskap, tror de. Mikaela exemplifierar:- Säg att vi får i uppgift att i bild gestalta ordet Kärlek. När vi ger oss ut med kameran tycker andra elever kanske detta verkar flummigt, men det är ju seriöst arbete för oss. Vi kanske tycker det är flummigt att lära sig årtal och annat utantill.- Det är det här som är media. Att vara kreativ och tänka själv, säger Mikaela Thorngren.Rektor Jan-Olof Andersson berättar att även eleverna på media har nationella prov i kärnämnena, i svenska, engelska, matte, historia och religionskunskap.- Vid avslutningen i juni i år fick mer än hälften av eleverna på medieprogrammet stipendier för att de presterat så bra. Av de 22 som slutade på medieprogrammet 2007 hade 16 fullständiga betyg. Året innan hade 18 av 22 elever fullständiga betyg.Läraren Mona Henrysson berättar att lärarna på media fick ett anonymt brev med kritik för ett år sedan:- Vi visste inte vem det kom ifrån. Vi hade ingen samtalspartner. Vi lärare tycks vara de enda som inte vet något. Vi har dock inget att dölja och är inte det minsta oroliga för den externa utvärdering som ska göras av programmet.- Eleverna gör gång på gång proffsiga och uppskattade jobb åt många externa beställare. Hur kan det komma sig om lärarna är så oprofessionella som det påstås?
Så sent om i maj i år gjordes en stor kvalitetsundersökning på Västerviks gymnasium.På frågan "Hur är ditt samarbete med dina lärare" svarade på medieprogrammet 7,1 procent Alltid bra och 92,9 procent Oftast bra. 100 procent av eleverna på medieprogrammet ansåg alltså samarbetet vara oftast eller alltid bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om