"Vi är enade mot ett krig"
Fredsmanifestation på Stora Torget i Västervik med flera hundra deltagare.
Hind Almahdawi talade om sin barndom i Irak under förra krigsperioden för tio år sedan i sitt fredstal på Stora Torget i Västervik i lördags. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
De frågorna ställde Hind Almahdawi i sitt högst personliga tal vid fredsmanifestationen på Stora Torget i Västervik i lördags. Flera hundra västerviksbor mötte upp för att ge sitt stöd för fredssaken.
Fredsmötet arrangerades av ABF och Saad Benatallah, socialdemokratisk politiker i kommunledningen. Till mötet kom många med plakat och banderoller mot kriget och med pappersfredsduvor i händerna.
- Det känns bra att vi är en enad värld mot kriget, menar han och talar om de miljontals människor runt om i världen som förra lördagen demonstrerade för freden och mot USA:s krigshot över Irak.
En demonstration hölls då även i Västervik, med ett par hundra deltagare. Den här lördagen var fredsanhängarna betydligt fler på Stora Torget.
- Jag hoppas att kampen kan fortsätta, men allra helst hoppas jag att den inte ska behövas mer alls.
Hind Almahdawi är 19 år, född i Irak och med egna minnen från förra kriget i början av 90-talet. Hon påminde om detta krig i sitt tal:
- Det är inte så många år sedan och Saddam Hussein fick då stöd av USA. Är det ingen som kommer ihåg det nu?
Hon påminde också om en annan paradox:
- Alla vet att Israel också har kärnvapen, men Israel anses inte som något hot mot världsfreden av USA. Irak däremot anses som ett hot trots att man inte har några bevis för massförstörelsevapen i landet.
Hon uppmanar USA att låta FN:s vapeninspektörer få den tid de behöver för att genomföra sitt uppdrag.
Den uppmaningen tog också den socialdemokratiske riksdagsmannen Håkan Juholt upp i sitt tal på torget, liksom kritiken mot USA:s politik:
- Vi vill inte ha en världsordning som styrs av en cowboypolitik. Men det är inte Bush som ska avgöra utan FN:s säkerhetsråd, sa han och fick en spontan applåd.
Han varnade också för konsekvenserna om Irak inte tvingas nedrusta enligt FN:s krav:
- Då blir det ett klartecken för världens länder att strunta i FN:s beslut och upprusta ändå. Det är en världsordning vi inte vill se.
Roger Mörk, pastor i Marieborgskyrkan, gjorde personliga reflektioner i sitt tal om behovet av fred och det rådande krigshotet från president Bush.
- Han har en övertro på sig själv som världens räddare. Vi människor tycks aldrig lära oss att vapenmakt inte kan befria oss.
- Makten förblindar. Både George Bush och Saddam Hussein riskerar nu sina landsmäns fred och frihet i sin maktkamp.
Roger Mörk gick också till det personliga, vad var och en kan göra.
- Tillsammans säger vi nej till krig. Men i kampen mot allt som hotar det goda livet är det varje människas skyldighet att ställa sig frågan: vad gör jag själv?
Sonja Johansson från Stockholm och svägerskan Anna-Marie Milton från Västervik lyssnade på Stora Torget och visade sitt stöd för freden.
- Det är bra att så många är här i dag och visar vad de tycker och att så många svenskar engagerar sig i kampen för fred, menar Sonja.
- Om det blir krig i Irak finns ju också risken för att det kan bli ett världskrig, och det vill vi inte ha igen, säger Anna-Marie Milton
I ett flygblad från Rädda barnen ställs krav på statsminister Göran Persson att pröva möjliga diplomatiska vägar för att undvika ett anfall mot Irak, för barnens och civilbefolkningens skull.
Björn Segerberg, Malin Carlbark och Mikael Milton stod gemensamt för mötets musikaliska inslag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!