Vett och etikett kan vara riktigt roligt

Vett och etikett kan vara riktigt roligt. I alla fall när Mats Danielsson, "etikettdoktorn" kåserar över ämnet. Det gjorde han på Tjust härads hushållningsgilles årsmöte i Gamleby.

Foto:

Västervik2010-02-19 16:34
Mats Danielsson har ett förflutet inom läkemedelsbranschen och ett livslångt intresse för vett och etikett. Han blev "etikettdoktorn" helt enkelt. Han skriver böcker i ämnet och framför allt så föreläser han.- Visste ni varför man alltid tar ostkaka från mitten och utåt? Inte det? Det var för att ostkakan förr i tiden gjordes i kopparformar som ärgade vid kanterna så att kakan blev missfärgad och giftig. Seden lever kvar.Att inte ha mössa på sin inomhus härleds från riddartiden. Ordet vänsterprassel har en logisk förklaring liksom att be om brudens hand.Magnus Danielsson staplade anekdoter och roliga utvikningar om bakgrunden till våra etikettregler. Regler som vi ofta inte ens är medvetna om.- Jag är mest fascinerad av just ursprunget till ett visst uppförande eller en viss benämning och hur sådana kunnat leva vidare genom sekler. Men nu är det väl fara värt att det där med att inte ha mössan på sig inomhus blir en sed från riddartiden som kan dö ut i vår tid.Slutligen gav Magnus Danielsson en snabb och handgriplig etikettvägledning genom en större festmåltid. Allt från inbjudan, svar till vilka gafflar och glas som ska användas vid olika tillfällen.- Förr kunde en stor festmåltid bestå av en oändlig räcka maträtter och den kunde pågå i många, många timmar. Därför måste gästerna få röra på sig. Då de kom tillbaka fanns oftast en ny maträtt på duken och då kunde de fråga "vad är det nu på tapeten"? "Tapete" betyder bordsduk och franska användes flitigt i högre ståndskretsar förr, förklarade Magnus Danielsson.Gillet omvalde styrelsen med ordförande Björn Gunnarsson, Älmarsrum. Verksamhetsplanen omfattaren bland annat en resa till Åland, ett seminarium om fiske, förhandsvisning av Gamlebygymnasiets nya djurvårdsbyggnad, Grönt veckoslut, fältvandring, Smaka på tjust och en äppelkväll där pomologen Erik Håkansson klassificerar deltagarnas medhavda äpplen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om