Många av eleverna på programmet kommer från länder där lantbruk mest förknippas med mycket hårt arbete till mycket dålig lön och statusen är följaktligen låg.
- Vi har elever som vill utbilda sig inom lantbruk men de blir nästan lite mobbade för det och det ville jag försöka ändra på. Våra elever behöver få se hur ett modernt lantbruk fungerar, säger Birgitta Hattar.
Vid besöket på Odensvholm fick eleverna stifta bekantskap med ett riktigt stort företag i branschen med elva heltidsanställda, plus säsongsarbetare.
En av gårdens delägare, Karin Löwenborg, kunde berätta att hennes farfar kom till Odensviholm som arrendator för 40 år sedan. Han började då utveckla mjölkproduktionen och blev senare också ägare till den del av Odensviholm som blev kvar efter att utgårdarna sålts ifrån.
Under åren har utbyggnaden fortsatt och idag finns runt 1000 djur på gården. 550 av dessa är mjölkkor och resten tjurar som går till slakt. Mjölkningsarbetet börjar redan vid halv fem på morgonen för att avslutas vid sex på kvällen. De mest högmjölkande korna mjölkas också mitt på dagen. Runt 10 600 liter mjölk leveras varje dag från gården.
Att ett modernt lantbruk också är mycket beroende av datorteknik fick eleverna se genom att studera datorskärmen där varje kor har sin egen kobok i digitalt format. Där finns alla uppgifter på kon; hennes föräldrar, födelsedatum, när hon semineras, hur hon mjölkar och hur aktiv hon är. Hur semineringen går till förklarade Karin för de mycket intresserade och ganska förundrade eleverna.
Förutom det mesta om kor och tjurar fick också besökarna veta hur biogasanläggningen som finns på gården fungerar. Den förses med näring från gödsel och olika restgrödor. Produktionen ligger på
900 000 kilowattimmar per år. Av detta används två tredjedelar på gården, resten säljs som grön el.
Hur mycket lönen är för den som är djurskötare, hur många arbetstimmar man har, hur mycket en ko väger, hur mycket en sats tjursperma kostar, hur man vet att en ko är med kalv, var bara några av många frågor som Karin Löwenborg fick besvara från de mycket vetgiriga eleverna. Rektorn Birgitta Hattar kunde konstatera besöket gett många uppslag till vidare studier.