Veterinär får kritik efter hästdöd

En veterinär från Västerviks kommun kritiseras av veterinära ansvarsnämnden sedan han inte åkt ut och undersökt en sjuk ponny när han hade jour.

Västervik2007-05-24 00:25
Det var strax före jul 2004 som en kvinna kontaktade veterinären för att hennes ponnys ögon och kinder hade svällt upp. Kvinnan hävdar att hon ringde första gången ungefär klockan 16 och fick svaret att veterinären aldrig hört talas om något liknande och att hon borde ta hästen till sjukhus. Hon menar att veterinären varken var intresserad av en dialog eller att komma ut och undersöka hästen.
När veterinären inte ville komma gav hon hästen läkemedlet fenylbutazon mot svullnaden och smärtan, men när hon tittade till hästen vid 23.30 på kvällen hade svullnaden ökat. Ponnyns ansikte var helt uppsvällt, ögonen var rosa och stack ut och djuret kunde inte se.

Nästa morgon ringde hon veterinären igen och sa att det var en nödsituation och han måste komma omgående. Enligt henna svarade han att han inte kunde komma eftersom han hade en fullbokad dag, han kanske kunde komma senare.

Kvinnan tog då hästen till ATG-kliniken i Kalmar, där den behandlades med kortison för att inte kvävas, medicin som hästen borde ha fått kvällen innan av veterinären. När hästen var i ett stabilare läge skickades den hem med föreskrifter om behandling med ögonsalva och antihistamin. Hemma igen började ögonsvullnaden gå ner, men hästen hade svårt att äta och kunde knappt röra käken. Återigen tog kvinnan kontakt med sin lokala veterinär och den här gången kom han ut. Han skrev ut penicillin och försökte titta i hästens mun, vilket inte gick.
Nu var situationen så illa att hästen inte kunde äta alls och kvinnan tog ännu en gång med sig hästen till ATG-kliniken. Där konstaterade man att hästens nerver i kinderna var skadade och att det inte fanns några muskler kvar. Kvinnan åkte hem igen och försökte in i det sista mata ponnyn och ge den vätska. På nyårsafton dog den av en hjärtattack.

Veterinärens version av vad som hände är lite annorlunda och ord står mot ord. Enligt honom blev han inte alls kontaktad första gången på eftermiddagen, utan vid 23.30 på kvällen. Han vägrade inte alls att komma, för kvinnan ville bara rådfråga. Att han inte komma direkt på morgonen efter för att han var fullbokad stämmer inte heller, menar han. Han ville först besöka veterinärstationen för att sedan återkomma med en tidpunkt. Han beklagar att inte hästen kom till sjukhus direkt.
Ansvarsnämnden gör bedömningen att det hade hade varit lämpligt om veterinären hade åkt ut och undersökt ponnyn när han kontaktades, och inte bara hänvisat hästägaren till djursjukhus. De anser dock inte att det inträffade är så allvarligt att det ska leda till några disciplinära åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om