Sedan tre år tillbaka har odlingarna hemma på tomten blivit något av en delad passion. Eller i alla fall ett fritidsintresse som de lägger både själ och hjärta i.
Man kan inte låta bli att undra hur de hinner med att ta hand om allt?
– Vi lägger undan skärmarna! Det blir i stort sett ingen skärmtid alls efter jobbet under vår- och sommarmånaderna. Det vinner man mycket tid på, menar Morgan Edlund.
– Det är ju viktigt att man hittar en nivå som passar en själv, så att det inte blir övermäktigt och kravfyllt. För mig är det avkopplande att komma hem och fixa i trädgården. Så här års sköter sig för övrigt det mesta själv. Mest pyssel är det på våren och tidig sommar, säger Veronica Palm.
Hon berättar att det på vårvintern är trångt om saligheten i huset, när mängder av plantor ska drivas upp.
– I år hade jag dessutom övervintrat 40 chiliplantor, säger hon och skrattar.
Men tillbaka till tomaterna.
Av totalt 350 plantor som paret drev upp i våras sålde de ett hundratal på Reko-ring, ytterligare ett 50-tal gavs bort till familj och vänner. Och övriga 200 sattes ut på friland som täckodlas, i ett mindre växthus samt i lådor och krukor i trädgården.
Hittills har de provat sammanlagt 113 olika sorter, alla noggrant dokumenterade i en pärm för att komma ihåg vilka som är odlingsvärda och vilka som av olika anledningar inte hållit måttet. 83–84 sorter odlar de iår.
Några av favoriterna heter Golden bumblebee, Angela Giant, Honeybee, Tigrella och Glacier.
– Angela Giant är en bifftomat som ger bra avkastning. Den är lättodlad, härdig och god, säger Veronica.
– Den största tomat vi fått, vilken vägde 630 gram, är just en Angela Giant, berättar Morgan.
Hur tar ni hand om tomaterna? Hinner ni äta upp alla?
– Under en sexmånadersperiod kan man säga att vi är självförsörjande på tomater. Godast är förstås att äta dem färska och förra året åt vi den sista på nyårsafton, vilket kändes lite festligt.
– De kan ju ligga inne och mogna när det blivit för kallt ute, säger Morgan.
– Men annars lägger vi in, gör ketchup, puréer och marmelader till exempel. Men vi fryser också in dem som de är, vilket funkar jättebra. De går ju sönder då men smakar fortfarande lika bra och går utmärkt att använda i soppor och grytor till exempel, säger Veronica.