Verkligt lokal mat på Rågös restaurang

På Rågö finns sedan några år tillbaka en restaurang och ett vandrarhem.

Emelie, Anita, Paul och Sebastian Hultman framför restaurangen på Rågö. Snart börjar gästerna välla in från hamnen.

Emelie, Anita, Paul och Sebastian Hultman framför restaurangen på Rågö. Snart börjar gästerna välla in från hamnen.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-06-08 00:00

Det är tredje året som familjen Hultberg driver Rågö, men egentligen är det första "riktiga" säsongen.

- Första säsongen var ett rent test, säger Anita Hultberg. Då kände vi oss för eftersom vi inte hade en aning om hur det fungerade.

- Andra säsongen hade SVT inspelning av tv-serien "Piraterna - den försvunna ön" och det dominerade i stort sett allting på Rågö. I år är vi varma i kläderna och har inga filminspelningar på gång. Så i år kan vi göra en riktig utvärdering.

Anita och Paul Hultberg flyttade från Stockholm till Smågö 1989. De driver Smågö Service där pråmen Ambjörn är stommen. Men de har också ett hus för uthyrning. Just när Anita höll på att realisera planerna på en servering så fick de erbjudande om att ta över driften av Rågö.

Anita, Paul och barnen Emelie och Sebastian med hjälp av mormor och morfar och farmor har inte haft några fritidsproblem de senaste somrarna.

- Det är en mycket kort säsong, men vi arbetar varje dag och det blir väldigt långa dagar.

Maten i serveringen är huvudsakligen mycket lokal. Sik och ål, som Paul och Sebastian fiskar, röker Anita på sena kvällar. Ibland finns det abborre att rensa och steka. Hon gör egen potatissallad, bakar bröd och pajer. Men tårtor och kakor står Sebastian för. Emeile serverar och Palle diskar.

- Att servera fisk som vi själva drar upp och förädlar skapar självklart mycket merarbete, men det är en profil som vi värnar om och då får det bli det mer jobb.

Gräset ska klippas, vandrarhemmet - där 20 bäddar är inrymda i fem byggnader - ska skötas om...

- Under lunchtid på den verkliga högsäsongen är det i princip fullsatt varje dag. Det vi måste bli bättre på att marknadsföra är för- och eftersäsong och uthyrning av stugorna. Det går att bo här mellan april och oktober och förmodligen är det inte så svårt att hyra ut till någon som vill njuta ostört av skärgårdsnaturen.

Skärgårdsturerna går fram till den 23 augusti, men restaurangen stänger redan den 14:e.

- Det är inte ekonomiskt försvarbart att hålla öppet den sista veckan också, säsongen tvärdör och så måste våra barn ha lite sommarledigt innan skolorna börjar. Men vi fortsätter med konferenser ända fram till september.

Rågö

Ligger nordost om Hasselö mellan Loftahammar och Västervik. Ön är drygt 100 hektar stor och naturreservat tillsammans med de närliggande öarna Kalvö och Horsö. Runt ön finns naturstigar och körvägar som man kan promenera på, genom öppna beteslandskap, tät tallskog och och glesare lövskog.

I jordeboken 1544 är Rågö upptaget som en kronogård i skären under Stegeholms och Västerviks grevskap. Sannolikt är Rågö ett nybygge från 1400-talets andra hälft eller 1500-talets första decennier.

Liksom merparten skärgårdsöar har även Rågö avfolkats. Under 1950-talet fanns dock fortfarande liv i såväl fähus som bostadshus. Det ökande intresset för friluftsliv och fritidsstugor ledde under 1960-talet till stora exploateringsplaner. På de tre huvudöarna skulle totalt 200 fritidstomter avstyckas. Naturvårdsverket avstyrde det hela för att tillgodose det rörliga friluftslivets intressen och köpte Rågö. Beslut om naturreservat togs 1980.

I Alviken några hundra meter söder om Rågö byhamn, finns en nybyggd gästbrygga som är 30 meter lång med 14 bojar.

År 2000 initierade några skärgårdsbor en vision om hur naturreservatets kulturvärden skulle kunna utvecklas till gagn för turismen och den bofasta skärgårdsbefolkningen. Det ledde 2004-2007 till ett EU-projekt med Länsstyrelsen i Kalmar som projektägare och som 2009 överlämnade genom ett hyresavtal, den vidare utvecklingen och driften av Rågöbyn till den för ändamålet bildade föreningen RIT, Rågö i Tjust ekonomisk förening. Rågö ägs av staten genom Naturvårdsverket. Länsstyrelsen i Kalmar län är förvaltare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om