"Verkar vara helt låst i förhandlingarna"

Ett dygn innan Vårdförbundets övertidsblockad, som berör 2 883 medlemmar i Kalmar län, inleds är det helt stopp i förhandlingarna.

Cecilia Ohlsén är vice ordförande för Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Kalmar län. Hon arbetar till vardags som biomedicinsk analytiker på laboratoriet vid Västerviks sjukhus och säger sig nu vara beredd att ineda konflikten.

Cecilia Ohlsén är vice ordförande för Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Kalmar län. Hon arbetar till vardags som biomedicinsk analytiker på laboratoriet vid Västerviks sjukhus och säger sig nu vara beredd att ineda konflikten.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Västervik2024-04-24 16:15

– Vi har inga indikationer på att vi förhandlar med SKR längre. Allt verkar vara helt låst och tyst. Om inget händer till i morgon torsdag klockan 16 inleds blockaden.

Det säger Cecilia Ohlsén, vice ordförande för Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Kalmar län. Hon arbetar som biomedicinsk analytiker på laboratoriet vid Västerviks sjukhus.

– Vi står rustade. Vi är beredda på att konflikten startar i morgon.

Den varslade blockaden innebär hårda tag. Då sjuksköterskor inte får strejka är blockaden något av det kraftfullaste Vårdförbundet kan ta till.

– Inom de yrkesprofessioner som nu berörs, till exempel på röntgen, vid operationer och på sjukhuslaboratoriet där jag arbetar, är vi alldeles för snälla gentemot arbetsgivaren.

– Vi använder oss - av ren snällhet och av omtanke för patienterna - ofta av flextid i stället för övertid när vi jobbar över.

– Trots detta har vi ändå mycket övertid i vården i länet. Om man skulle täcka övertidsberget med tjänster skulle det behövas 30 nya tjänster. I dag döljs mycket av övertiden i flextid.

Flextid är något vårdanställda använder efter eget beslut, medan all övertid ska vara beordrad.

I hela landet omfattar det aktuella blockadvarslet 63 000 medlemmar, vilka förra året jobbade 3 miljoner timmar övertid. Det motsvarar 1 700 heltidsjobb.

Vårdförbundets medlemmar är sjuksköterskor med diverse specialistutbildningar, biomedicinska analytiker som jobbar bland annat med att analysera blodprover, röntgensjuksköterskor samt vissa barnmorskor.

Sjukhusen, primärvården, ambulansverksamheten samt psykiatrin, vilka har 24-timmarsverksamhet, drabbas extra hårt av blockaden.

Cecilia Ohlsén tycker inte Vårdförbundet ställer orimliga krav:

– I dag är det på tok för mycket övertidsarbete. Vi vill kunna orka jobba heltid. Också hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester är skäliga krav.

Dessutom vill Vårdförbundet att lönerna höjs så att det blir mer jämställt mellan könen:

– Jämför man utbildningars längd så ligger kvinnorna lönemässigt långt efter sina manliga kolleger inom till exempel tekniska yrken.

– Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder, i stället för att lösa problemet med långsiktigt förbättrade villkor och arbetsmiljö så att fler vill och kan arbeta heltid inom vården.

VT har sökt Sibylle Loo, chef för Västerviks sjukhus, och sjukhusets HR-chef Mia Hasselqvist för en kommentar om den förestående konflikten.

Under onsdagskvällen kom mer information om processen. 

Då meddelade TT att Vårdförbundet tackat nej till ett bud och i stället kontrade med ett motbud som arbetsgivarsidan ska svara på senast klockan 11.00 på torsdagen. Det skrev Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Om parterna inte kan enas träder en övertids- och mertidsblockad i kraft samma dag klockan 16.00 för cirka 63 000 medlemmar i förbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!