Vem ska diska flergångsmuggen? Vi frågade experten

Kaféer och restauranger ska erbjuda sina kunder att köpa återanvändbara matlådor och muggar – som sedan ska kunna lämnas tillbaka och användas igen. Men hur ska det fungera i praktiken? Vi pratade med en expert på Naturvårdsverket.

Pizzakartonger anses miljövänliga och därför måste man inte erbjuda något flergångsalternativ till dem. Däremot till den lilla plastburken med pizzasallad.

Pizzakartonger anses miljövänliga och därför måste man inte erbjuda något flergångsalternativ till dem. Däremot till den lilla plastburken med pizzasallad.

Foto: David Skoog

Västervik2024-01-10 05:00

Den nya lagen gäller från och med den 1 januari, och berör de som snittar på mer än 150 gäster om dagen. Kunderna ska kunna välja att köpa sin mat eller dryck i en mugg eller matlåda som de sedan kan lämna tillbaka till restaurangen. Det ska ingå i ett "rotationssystem" för att kunna användas igen. 

Men vem ska diska lådan och muggen? Och kommer det gå att lämna in dem till andra restauranger än där man köpte dem? För flera av de krögare i Västervik vi pratat med är det oklart hur man egentligen ska göra. 

Åsa Stenmarck är plastexpert på Naturvårdsverket. Hon konstaterar att lagstiftaren, alltså regeringen, inte har gett några tydliga direktiv kring hur det ska gå till. Det är helt enkelt upp till matställena själva. 

undefined
Åsa Stenmarck är plastexpert på Naturvårdsverket. Hon säger att det inte finns några tydliga direktiv till hur lagen ska implementeras.

– Anledningen är att man velat lämna det ganska fritt att ha olika lösningar på olika ställen, i olika städer. Med det sagt finns det inte sagt någonting om att kunden ska behöva diska, vi tänker att det är aktören själv som gör det, eller någon systemägare. 

Redan nu finns det några aktörer som erbjuder återanvändbara muggar och matlådor via appar. En sådan skulle restauranger kunna ansluta sig till. Det finns också några av de stora kedjorna som dragit igång egna system. 

Kan det bli så att alla skapar egna system, och att man måste köpa en återvinningsbar matlåda på varje enskild restaurang? 

– Visst finns det en risk, och det är inte optimalt. Vi kommer att följa vad som händer. För aktörerna kanske det är lätt att börja med något eget, men i sinom tid är det bra om det kan uppgå i något gemensamt. Men det här är helt nytt, så det kommer inte vara perfekt från början. 

Finns det stöd att söka för någon som vill dra igång ett gemensamt system? 

– Det finns inget riktat stöd, men det har funnits ett antal forskningsprojekt på området som fått stöd från Vinnova. 

Åsa Stenmarck säger att Naturvårdsverket fått väldigt många frågor om den nya lagen. På myndighetens webbsajt finns en vägledning med svar på de vanligaste frågorna. När det gäller till exempel pizzakartonger behöver restaurangerna inte göra några förändringar, eftersom de är tillverkade av miljövänligt material. Däremot måste man erbjuda ett alternativ till den lilla plastburken som pizzasalladen läggs i.

undefined
Pizzakartonger anses miljövänliga och därför måste man inte erbjuda något flergångsalternativ till dem. Däremot till den lilla plastburken med pizzasallad.
Måste informera gästerna

Tanken med den nya lagen om att erbjuda återanvändbara alternativ är att minska förbrukningen av plast. 

I reglerna ingår att restaurangernas gäster ska få tydlig information om hur engångsförpackningarna påverkar miljön, och vilka fördelarna blir om man använder lådor eller muggar flera gånger i stället. 

Om två år, från och med den 1 januari 2026, kommer fler restauranger och kaféer att beröras. Då är det i stället alla med fler än 75 gäster som använder engångsmuggar eller engångsmatlådor som måste erbjuda flergångsvarianter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!