Kursledare är professor Joakim Goldhahn, som varit med om att hitta en stor del av de bronsåldersristningar i trakten av Gamleby och Västervik som gjort kursen aktuell.
I stort sett har deltagarna samlats för teori på förmiddagarna och ägnat sig åt exkursioner på eftermiddagar och en kväll.
Joakim Goldhahn har målat upp en bred bild av bronsåldern i norra Europa med utgångspunkt från de utgrävningar och fynd som gjorts. Han har själv varit med om att skriva om bronsåldern i Tjust genom fynden som han och de andra hällristningsletarna gjort.
Utflykterna har gått till Casimirsborg, Utrike, Almviksnäs, Hjortekrog och Hermanstorp/Jenny. Alla platser där det är belagt att människor bott och verkat under tusentals år.
Under torsdagskvällen samlades gruppen vid lägerelden i väntan på att mörkret skulle lägga sig över Casimirsborg. Sedan gick de ut och belyste ett antal hällristningar från sidan. Det är det mest effektiva sättet att se ristningarna (frånsett det förbjudna att fylla i ristningarna med färg).
En annan professor, Johan Rönnby från Södertörns högskola har gästföreläst om skeppet som idé och realitet.
Deltagarna i kursen är synnerligen nöjda och talar lyriskt om kursledarens inlevelsefulla föreläsningar.
- Det är helt fantastiskt, säger Karin Gunnarsson, en av deltagarna. Bättre än så här kan det inte bli.
I augusti följer folkhögskolan upp med ytterligare en kurs, även den med professor Goldhahn som ledare.