Vdm säger nej till s

Allt lutar mot borgerligt styre i Västervik.

Västervik2002-09-27 06:00
Kommunpartiet vdm har avbrutit förhandlingarna med socialdemokraterna. Nu återstår slutförhandlingar under veckan med de borgerliga partierna.
Att vdm skulle vända sig mot de borgerliga kommer inte som en överraskning. Två gånger tidigare har det lokala partiet hjälpt borgerliga regeringar till makten. Dessutom har det märkts under senare år att förbindelserna mellan den lokala s-ledningen och vdm varit frostiga.

Har det alls förekommit några riktiga förhandlingar mellan er och s?
- Över telefon, svarar Olof Nimhed, partiets än så länge ende fullmäktigeledamot. Vi har uppfattat det som socialdemokraterna lyssnat mer på oss än vid tidigare tillfällen, och vi har övervägt deras bud mer seriöst än tidigare.

Blir det borgerligt styre nu?
- Jag förutsätter det, men osvuret är kanske bäst, svarar Nimhed.
Framförallt har vdm varit oroliga för hur man kommer att behandlas av s.
- Vi har sett hur vänsterpartiet behandlats under mandatperioden som gått. S har vänt sig till dem när det passar.
Till de borgerligas fördel talar att man är flera jämnstora partier. Olof Nimhed bedömer inte att risken ska vara lika stor att bli överkörd i den konstellationen.
Samarbetet i opposition verkar också ha spelat in.
- När platserna i olika nämnder skulle fördelas efter förra valet hade vi ingen bra förhandlingssituation, men vi blev välvilligt behandlade av de borgerliga partierna.
Dessutom verkar det ha varit en personfråga.
- Socialdemokraterna behöver som John Westby (arbetarkommunens ordförande reds. anm) själv konstaterade efter valet genomgå en föryngring. Vi tycker att de måste genomgå den processen först, säger Olof Nimhed.
Sist det var borgerligt styre, 92-94, hade fempartikoalitionen problem att hålla sams. Olof Nimhed tror att förutsättningarna är bättre den här gången.
- Dels har det skett personförändringar, dels har styrkeförhållandena internt förändrats. Moderaterna är inte lika stora som de var då. Den gången var vi tre tvåmandatspartier.
Sedan dess har de tre partierna, vdm, fp och kd, alla vuxit. Olof Nimhed bedömer att det i större utsträckning kan bli ett samarbete mellan någorlunda jämnstora parter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om